Бизнесменът Александър Ваклин, който е основен свидетел срещу отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, заяви, че изтеклите в медии разговори, на които той присъства, отразяват случилото се през април.

"Не мога да кажа дали СРС-тата са автентични, но те отговарят на това, което посредникът ми е предал за техните разговори - за сумите и начина на плащане", каза той по bTV.

Ваклин заяви, че той е потърсил посредника Петко Дюлгеров, за да се срещне с Иванчева.

"От ноември се опитвах да си уговоря среща с кметицата, за да разбера каква е причината една година моята преписка да бъде захвърлена в небитието", обясни бизнесменът.

Строителният предприемач призна, че е отишъл в ДАНС, за да се оплаче, но междувременно е потърсил Дюлгеров. "Надявах се, че всички тези забавяния са плод на лоша организация и недобра работа в общината", изтъкна Александър Ваклин.

"Открих Петко Дюлгеров случайно. Препоръчаха ми го като човек, който познава района, тъй като е бил кмет на "Младост". По никакъв начин не съм се опитвал да заобиколя закона, исках да направя официална среща с кмета, за да разбера защо нещата по тази преписка се бавят вече десети месеци", категоричен беше бизнесменът.

"Аз го търсих с цел да осъществя контакт, тъй като от ноември се опитвах да си уговоря среща с Иванчева, за да разбера каква е причината една година моята преписка да бъде захвърлена някъде дълбоко в небитието", отбеляза строителният предприемач.

Той изтъкна, че е имал 4 уговорени срещи с Иванчева, на които тя не е отишла. С Иванчева са се видели веднъж след уговорка с Петко Дюлгеров.

"Половин час преди нея аз бях повикан да ми се обясни, че кметицата е изнервена и трябва да се действа бързо. Беше ми казано, че в 18 ч. трябва да съм там както и че тя няма да говори директно за пари, в разговора тя ще потвърди, че сме се разбрали и няма проблеми. Това беше ключовата дума. Директно пари не са поискани. Това беше изрична уговорка на срещата ми с посредника половин час преди визитата в общината", разказа Александър Ваклин.

"Той разясни темите, по които аз ще трябва да говоря, и схемата, по която трябва да се предадат парите. Трябваше заедно с него да отидем в общината и на излизане след срещата аз да му ги предам, а той - на тях", допълни бизнесменът.

По думите му в разговора преди срещата в общината Дюлгеров му обяснил, че като ключова дума ще се спомене, че са се разбрали и няма да има проблем, но задължително Иванчева ще поиска да се направи дарение за детска площадка.

Той отрече да е "воден за ръчичка" от служител на КОНПИ в Специализираната прокуратура или някой да му е помагал, за да напише жалбата си, както твърди адвокат Ирен Савова, която защитава заместничката на Иванчева - Биляна Петрова.