Адвокатката на осъдения за изнасилване на 16-годишно момиче бивш кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев - Ташкена Колчева коментира, че подзащитният й е съвестен гражданин с много добри качества.

Вчера съдът в Пазарджик постанови предсрочно условно освобождаване за Евстатиев, който излежава 4-годишна присъда за посегателството над ученичката, но часове по-късно прокуратурата внесе протест срещу решението в Апелативния съд в Пловдив.

Ташкена Колчева обаче е категорична, че Евстатиев е покрил всички изисквания, за да бъде пуснат на свобода предсрочно.

"Той на 2-3 пъти е подканян да подаде молба за предсрочно освобождаване, но не го е сторил. Придобил е право, но не желае, това е отбелязано от управата на затвора. Изнесени са всички факти за поведението на Иван Евстатиев - той е съвестен гражданин, има чисто съдебно минало, показал е много добри качества. Работил е като огняр, показвайки страхотна дисциплина в тежък физически труд. За предсрочното освобождаване са предоставени всички доказателства, които се изискват, съгласно чл. 70", коментира адвокатката, цитирана от "България он Ер".

Тя обясни, че за условно предсрочно освобождаване има изрични изисквания от закона, той трябва да е показал, че се е поправил и добави, че всичко това е било отбелязано и в трите пледоарии - на защитата, прокуратурата и управата на затвора.

"Всички единодушно бяхме на мнение че Иван Евстатиев отговаря на изискванията на закона и молбата му е основателна", каза Колчева. Тя заяви, че е убедена, че клиентът й е невинен и се опасява, че забавянето от негова страна да си подаде молба за освобождаване се дължи на психически срив.

"Получавам смс-и и писма от жители на Стрелча, които ми благодарят за защитата на Иван Евстатиев. От управата на затвора той е получил 2 награди домашен отпуск за добро поведение. Той трябва да бъде оставен на спокойствие, да помисли върху всичко, което му се случи и в един момент ще каже истината", каза още юристката.

Ташкена Колчева подчерта, че работохолизмът и трудолюбието на Евстатиев са известни в цяла пазарджишка област. "Не е лесно да си невинен и да се стовари държавната машина върху главата ти", допълни адвокатката.

До последно Иван Евстатиев не се призна за виновен, като и твърдеше, че сексуалният акт с 16-годишната Ирена е бил доброволен.