Защитата на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева поиска отвод на прокурорите по делото. Мотивът - били предубедени, каза адвокат Димитър Марковски и припомни действията на обвинителите, след като съдът пусна Иванчева под домашен арест, предаде БТА.

Той изтъкна, че след решението на Спецсъда да пусне Иванчева от ареста, при това с определение за незабавно изпълнение, до пристигането на становището на горната инстация, с което бе спряно всичко, тя е била жертва на незаконен арест шест часа.

"Прокуратурата си позволи да адресира писмо, с което поиска да спре проверката на ВКС по случая. Това е институционално вмешателство", каза още Марковски и определи това като натиск върху съда.

Адвокат Марияна Тодорова допълни, че прокуратурата няма право да се меси в работата на съда, още повече, че ВКС има пълно право да проверява друг съд.

Прокурорите по делото обаче не се съгласиха с искането на защитата. И бяха категорични, че действията им са изцяло законни. Освен това проверката на ВКС била прецедент. По-правилно щяло да е съдът окончателно да реши за освобождаването на Иванчева, а след това да се прави проверка.

Според Биляна Петрова - бившата заместничка на Иванчева, мнението на прокуратурата по делото се формира от политическо давление.

А самата Иванчева обвини прокуратурата в лъжа по фактите за деня на ареста й.

Съдът обаче отказа да отведе прокурорите по делото. И не намери в действията на обвинението липса на безпристрастност.

Другият защитник на Иванчева - бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, заяви, че по казуса с нейния продължаващ престой в ареста вече има допуснати редица нарушения.

По-късно се очакват повече подробности от съдебната зала.