Окръжният съд в Пловдив потвърди определението на районния, с което беше наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" на двама от задържаните за нахлуването в Роженския манастир. 44-годишният организатор - адвокат Стефан Матеев, и 21-годишният Юксел Митев обжалваха, но и този съдебен състав не прояви снизхождение. 

Срещу двамата Районна прокуратура в Сандански е повдигнала обвинение в това, че на 18 септември, в съучастие с още двама души, са извършили грабеж в Роженския манастир. Първият от тях е обвинен и в държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение.

Според съдиите има обосновано предположение, че двамата да са извършили престъпленията, в които са обвинени. Освен това имало данни, че има опасност Митев, който работи и живее в Кипър, да се укрие. За адвоката няма такава, но съществува вероятност да извърши престъпление, както и да въздейства върху свидетели, мотивираха се магистратите.

Решението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Двамата им съучастници, които са непълнолетни - на 16 и 17 години, бяха пуснати още на първа инстанция.

В съда стана ясно, че има гласни и писмени доказателства, че Матеев е организирал опита за грабеж и внимателно определил ролите на другите участници в него. Той ги мотивирал с думите: "След този удар няма да има нужда повече да работим, ще станем милионери".

При нахлуването в манастира те използвали преправен газов пистолет. За да не се съпротивлява, завързали с тиксо игумена Теофил и отнели телефона му. Групата търсела старо съкровище, за което се носят легенди, че е заровено там през 1901 година, но така и не успяла да го открие.