Състоянието на клиента ми Стайко Стайков е изключително тежко. Поне според мен неговото състояние не позволява да участва в процес, а към момента той няма предявено обвинение. Това каза пред bTV адвокатът на сина на бизнесмена Миню Стайков - Стайко Стайков – Любомир Таков.

Стайков-младши е настанен в МВР болница, след като в понеделник изненадващо беше приет в болница "Пирогов" след побой. Той беше издирван над три месеца чрез Интерпол, но се оказа, че е в България. Според обясненията му пред разследващите той бил отвлечен и бит. Освен това уверявал, че не знаел, че е търсен от органите на реда до предишния ден и, както стана ясно, адвокатът му е внесъл в прокуратурата заявление, че той ще съдейства. Обвинението обаче разследващите той е бил част от престъпна група заедно с баща си за нелегални цигари и ДДС измами.

Вчера вътрешното министерство започна проверка заради опит на охранителите на Стайков да влязат в болницата, защото искали и те да го пазят.

На въпрос защо Стайко Стайков не се е предал на органите на реда, след като е разбрал, че е издирван, адвокат Таков отговори: „Моето обяснение е, че не е логично и не е редно, когато едно лице не се чувства добре и изпитва страх за живота си, очевидно не е в добро състояние, тепърва да се тича до полиции и да се занимават хората. Мисля, че сме подали сигнала при първа възможност. Това е човек преживял стрес, който изпитва страх да излезе на улицата, в шок”.

Любомир Таков не знае къде се е случило отвличането, защото състоянието на клиента му не позволявало да му разкаже.

"Стайко Стайков е бил отвлечен от лица, които са се представяли за полицаи. Смятам, че сме реагирали адекватно, подали сме сигнала на другия ден", каза още Таков. 

 

Версията за отвличане е банално скалъпена история

Това е една теза, която се развива на базата на твърдения от сина на Стайков. Логически като се съпоставят нещата, това прилича на банално скалъпена история. Несериозно представяне на някои фактологии. Така криминалистът Ботьо Ботев коментира пред БНТ версията, че Стайко Стайков е бил отвлечен, упоен и пребит, преди да влезе в "Пирогов".

"Да вземем момента, че той е отвлечен. Кога? Кой знае? Ако подобно нещо е станало, дали нямаше да се повдигне въпросът? Тук имаме една недостатъчно обмислена хипотеза, която почива на едни неверни неща. Винаги съм казвал, че издирването е ахилесова пета. Тук става въпрос за човек, които се издирва от Интерпол. Смешно е да се предполага, че този човек не поддържа контакт с най-близките си. При една целенасочена и структурирана работа по разследването му, този човек щеше да бъде задържан", смята Ботев.