Районната прокуратура във Враца постигна осъдителна присъда спрямо 30-годишен мъж. Подсъдимият е осъждан и вече е изтърпявал наказание "лишаване от свобода", съобщават от обвинението.

През 2017 г. той бил признат за виновен от Областния съд - Вилдесхаузен в Германия за опит за изнасилване. След осъждането му в чужбина той следвало да бъде под наблюдение на компетентните власти за срок от 5 години и да участва в програма за подпомагане на сексуални насилници.

Мъжът заявил на съответните немски органи нерегистриран адрес и се завърнал в България. Впоследствие извършил грабеж, като за това престъпление през 2019 г. бил осъден от Районния съд в Монтана.

През нощта на 10.10.2020 г. подсъдимият, с качулка и кърпа на главата, светейки си с фенер, влязъл в дома на 83-годишна жена от врачанско село. Нападнал я и се опитал да осъществи с нея принудителен полов акт. Пострадалата оказала съпротива.

Успяла да вземе мобилния си телефон, избягала навън при съседите си, където потърсила помощ. Междувременно обвиняемият напуснал чуждото жилище и се укрил.

Продължително време той е бил издирван от полицията, а след установяването му е бил задържан.

Делото срещу него се е провело по реда на съкратено съдебно следствие, при което той е признал всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт на прокуратурата.

Наложеното наказание, което подсъдимият следва да изтърпи, е 8 години "лишаване от свобода".

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана или протестирана пред Окръжен съд - Враца.