Бургаският окръжен съд осъди на 7 години "лишаване от свобода" собственика на ресторант в Несебър Кирил Христов, който застреля готвача Никола Колев в заведението си. Наказанието трябва да се изтърпи при първоначален строг режим.

Бизнесменът е осъден да заплати и 410 000 лева кръвнина на близките на убития. От присъдата на Христов ще бъдат приспаднати 8 месеца, през които той е бил под домашен арест.

Кървавият инцидент се разигра вечерта на 17 април преди две години, в градината на известния хотел-ресторант "Принц Кирил" в Стария Несебър. Тогава 61-годишният собственик уби със законния си пистолет "Зиг Зауер" 63-годишния Никола Колев.

Първоначално бизнесменът трелял безразборно по предмети в двора на заведението и вътре в обекта. Малко по-късно, около 21,50 ч., когато готвачът се качил в джипа на столичен бизнесмен с хотели по морето, Принца се приближил към колата и отново произвел изстрел. Куршумът влязъл отдясно в гърдите на Колев, засегнал е големи кръвоносни съдове и е излязъл странично. Смъртта му е настъпила мигновено. Възстановка на събитията показа, че Принца е произвел изстрела, докато затварял с лявата ръка, в която държал пистолета, предната дясна врата на автомобила.

Заради това хотелиерът е обвинен в умишлено убийство.

Такова беше и първоначалното обвинение срещу него, което по-късно беше променено в много по-леко - за причиняване на смърт по непредпазливост. Районната прокуратура в Несебър обаче се възпротиви и Апелативната прокуратура се произнесе в полза на по-тежкото обвинение. 

Днес Кирил Христов разказа в съда, че през целия ден е пил алкохол. Той каза, че първо е стрелял с гумени патрони, след това с бойни, като последният е улучил готвача.

Решението на окръжните магистрати не е окончателно и подлежи на обжалване и протест.