Мъж, хулиганствал в Център за настаняване от семеен тип II за деца без увреждания във Велико Търново, е осъден на шест месеца лишаване от свобода, съобщиха от прокуратурата.

Д. Х. е признат за виновен за това, че в периода от 2 декември 2017 г. до 16 март 2018 г. няколко пъти извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - без да се съобразява с реда и режима в Центъра го посетил в нетрезво състояние, повредил общинско имущество на обща стойност 104,80 лв., блъскал и ритал входна врата, изплашил всички настанени в центъра деца и безпричинно гонил и заплашил с побой възпитател в дома.

Обвиняемият е осъждан, а децата му поради не полагане на необходимите грижи, със заповед за полицейска закрила и заповеди на директора на Дирекция "Социално подпомагане" били настанени в Центъра. Въпреки това, обвиняемият не се съобразявал с реда в центъра, с това, че там се полагат грижи за деца със специфични потребности, че децата са били свидетели в семействата си на насилие и че се работи с тях за преодоляване на стреса от такива ситуации и често го посещавал извън часовете за срещи, след като бил употребил алкохол, създавал проблеми, държал се грубо и дръзко, притеснявали всички деца и заплашвал възпитателите, за което имало докладни записки до социалните.

На 2 декември 2017 г. обвиняемият бил употребил алкохол и за пореден път, в неразрешено време посетил Центъра. Възпитателят видял, че обвиняемият е пиян и отказал да го пусне вътре. Без да се съобразява с решението му и с това, че нарушава реда и плаши децата вътре, обвиняемият започнал да вика и да блъска и рита входната врата, като я изкъртил, влязъл вътре и подгонил възпитателя. Всички деца, включително и неговите, побягнали уплашени и скрили ножовете, тъй като се страхували, че ще ги нападне.

На 16 март обвиняемият, отново в нетрезво състояние и в нерегламентиран час, отишъл в Центъра. Виждайки го в това състояние децата се изплашили и започнали да бягат и да викат, че "Д. пак е дошъл". Възпитателката в дома, за да избегне конфликт с обвиняемия решила да разреши среща, която да се състои на входа на центъра. Обвиняемият обаче настоявал да влезе вътре. Две от децата му се скрили в стаите си и отказали да се срещнат с родителя си. Ядосан и без причина, той счупил три от дъски на външната ограда на центъра.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд.