500 000 долара ще струва изготвянето на част от експертизите по делото "Нексо". Това стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което беше разгледано искане на главния прокурор Иван Гешев за осигуряване на въпросната сума, съобщи "Лекс".

В него обвинител №1 пояснява, че е необходимо спешно финансиране за назначаването на експертизи по възложено на Националната следствена служба (НСлС) досъдебно производство, свързано с разследване на пране на пари, данъчни престъпления и престъпен сговор. В писмото Гешев изтъква, че разследването се отличава с особена фактическа и правна сложност, както и с изключително висок обществен интерес.

"В тази връзка е налице обоснована необходимост от възлагане на експертизи от изключително висока сложност, извършвани от висококвалифицирани експерти, които безпристрастно и обективно да предоставят своите заключения", казва Иван Гешев и посочва, че за целта са нужни 500 000 долара без ДДС.

По информация на "Лекс" става дума за делото "Нексо" като експертизите ще бъдат възложени на американска компания.

През януари започна разследване срещу компанията за управление на дигитални активи "Нексо" като четирима души - шефовете Антони Тренчев и Коста Кънчев, както и Траян Николов и Калин Методиев бяха обвинени за ръководство и участие в престъпна група, която е действала от 2018 г. до 12 януари 2023 г. в България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови. Според обвинението групата е била създадена, за да пере пари, да извършва данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз.

Днес, след като докладва писмото на главния прокурор, представляващият ВСС Боян Магдалинчев уточни, че миналата седмица е била проведена среща със служебния финансов министър Росица Велкова, на която въпросът за този половин милион долара е бил обсъден и сумата ще бъде заложена в разработвания от МФ проект на бюджет за 2023 г.

Затова ВСС разреши на прокуратурата да използва левовата равностойност на сумата от перото за издръжка, за да плати на експертите. Същевременно кадровиците възложиха на държавното обвинение да заложи тези 500 000 долара в бюджета на НСлС за 2023 г.

В началото на март т.г. ВСС обсъди друг финансов въпрос, отново свързан с разследването "Нексо". Тогава беше разрешен разход в размер на 90 000 долара без ДДС, който представлява годишен абонамент за достъп до две платформи - CiperTrace Inspector и TRM Labs Inc.

Първата е за финансови разследвания и анализ на транзакции в биткойни, а втората е водеща в световен мащаб компания за анализ на транзакции на криптоактиви, включително и през кросчейн платформи. Основната задача на TRM Labs Inc. е да помага на правоприлагащи и регулаторни органи да разкриват измами чрез виртуални активи и финансови престъпления, както и да ускоряват този вид разследвания, стана ясно на заседанието на ВСС през март.

"И двете компании работят с множество финансови институции и правителствени агенции от САЩ, Великобритания и Европейския съюз и имат изключително висока репутация. Съвместното използване на тези платформи от екипи от НСлС и ДАНС по досъдебни производства с голям обществен интерес, свързани с проследяване на значими финансови активи и транзакции на криптоактиви би спомогнало значително за неутрализиране на финансови заплахи за националната сигурност на страната ни", посочи Боян Магдалинчев, цитирайки писмо на главния прокурор.

И тогава ВСС поиска финансовият министър да предвиди въпросните 90 000 долара в бюджета на прокуратурата като разреши на разследващите да използват тази сума отново от перото за издръжка.