Варненският районен съд остави в ареста 34-годишен мъж, обвинен за съхранение и разпространение на порнографски материали с деца под 18 години, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура в крайморския град.

Обвиняемият е задържан при спецоперация на служители на Главна дирекция "Борба с организираната пррестъпност" във Варна. В хода на разследването е установено, че е съхранявал и разпространявал порнографски материали с деца. Освен това, чрез електронни съобщения установил контакти с дете, ненавършило 14 години и го склонявал да участва в създаването на видео материали със сексуално съдържание.

При извършените претърсвания са намерени и иззети електронни устройства и носители на информация, съдържащи такива файлове в графичен и видеоформат.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Варна, назначени са множество експертизи.

Определението на Районния съд може да бъде обжалвано пред Окръжния съд във Варна.

Това е вторият случай от началото на годината, при който магистратите в крайморския град разглеждат случай на сексуална злоупотреба с деца. На 11 януари Варненският окръжен съд призна за виновен 36-годишен мъж, че е извършил сексуални престъпления срещу шестгодишно момче и му наложи присъда от 15 години затвор.