Върховният касационен съд потвърди присъдата от 30 години затвор за 29-годишния Кристиян Гочев, който преди две години уби по особено жесток начин 50-годишната си майка и 78-годишния си дядо в столичния кв. "Хаджи Димитър", съобщиха от съда.

Решението на върховните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. По потвърждава изцяло присъдите на предходните две инстанции. Тъй като подсъдимият се призна за виновен, делото бе гледано по съкратената процедура и произнесената присъда - "доживотен затвор" бе намалена, както е предвидено в закона с една трета на 30 г. "лишаване от свобода".

Жестокото двойно убийство бе извършено на 25 юли 2016 г. След поредния спор в семейното жилище наркозависимият Кристиян нападнал 50-годишната си майка с мачете и нож и й нанесъл 45 прободно-прорезни рани по главата и цялото тяло. Докато нанасял ударите притискал тялото й към земята, в резултат на което причинил двустранно счупване на ребра и гръдната кост.

След настъпване на смъртта, отстранил очните й ябълки и част от кожата на гърба. Смъртта не настъпила мигновено, поради което жената изпитвала интензивни и мъчителни болки, и могла да изпита ужаса от яростта на нападателя и настъпващия летален изход.

Привлечен от първоначалните писъци на пострадалата в стаята влязъл 70-годишният дядо на младия мъж. Гочев го нападнал, като при събарянето му на земята му причинил двустранно счупване на всички ребра и му нанесъл удар с точило в дясното око, проникващо в черепната кухина и увреждащо мозъка. Нараняването предизвикало състояние, несъвместимо със живота, но преди настъпването на смъртта пострадалият също изпитал мъчителни болки и ужас от неминуемата смърт.

След това Гочев пренесъл телата на жертвите в една от стаите и включил електрическа печка, за да ускори процеса на разлагане. На следващия ден направил опит да прикрие следите от престъплението, като почистил жилището.

Престъплението бе разкрито на 29 юли при посещение на полицаи, които случайно отишли на адреса, за да върнат изгубената лична карта на двойния убиец. Усетили обаче лошата миризма на труповете.

След това Кристиян Гочев беше обявен за издирване и заловен скоро в село Локорско, където беше засечен да се разхожда гол, целят в драскотини и неадекватен.

Въпреки че след задържането му беше съобщено, че той страда от параноидна шизофрения и дори беше изпратен в клиника, експертизите са показали, че той е осъзнавал какво извършва, затова може да носи съдебна отговорност.

Кристиян е признат за виновен и за държане без надлежно разрешително на високорисково наркотично вещество, за което му е наложено наказание от 8 месеца „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 2 000 лв. Наложено му е общо наказание от 30 години „лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален строг режим, като е присъединено наказанието „глоба“ в размер на 2 000 лв.

Според ВКС, неоснователно двойният убиец настоява за отдаване на по-значима тежест на смекчаващи отговорността му обстоятелства като младата му възраст, здравословното му състояние и признанието му на фактите в проведената процедура на съкратено съдебно следствие.

Върховните съдии са категорични, че проявената особена жестокост към майка му и към притеклия й се на помощ негов дядо при начина и средствата на осъществяване на деянието е била съпътствана с причиняване на изключително мъчителни физически и психически болки и страдания на жертвите му до настъпване на смъртта им, съзнавано от него и желано за постигане на целта му.

Тричленният състав на ВКС пише в мотивите си, че правилно апелативният съд е отказал да смекчи наказателната отговорност на подсъдимия, като изложените от него съображения в подкрепа на първоинстанционната присъда са убедителни и законосъобразни, съобразени са с изискванията на процесуалния и материалния закон, с обществената опасност на деянието и дееца, при утвърдения от него срок на заменящото доживотния затвор наказание „лишаване от свобода“.

"Именно в хода на изтърпяването му Кристиян Гочев ще има шанса да докаже дали е променил отношението си към общочовешките ценности и обществените норми на поведение и е годен да се вгради адекватно в обкръжаващия го свят, с което да се ползва от възможността да скъси времето на престой в затвора", пишат в мотивите си върховните магистрати.