На 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок беше осъден бившият кмет на Девня Атанас Кузев. Районният съд в града го призна за виновен за това, че е харчил служебни пари за гориво и за други неща и му наложи и петгодишна забрана да заема държавна и обществена длъжност.

Кузев е обвинен в длъжностно присвояване в големи размери. Според прокуратурата от 2009 г. до 2015 г. при условията на продължавано престъпление като кмет Кузев е присвоил гориво за 38 298 лева.

Община Девня имала договор с "Лукойл България", според който местните власти получават карта за зареждане с гориво. С нея кметът наливал дизел в служебния автомобил - джип "Волво", който лично управлявал. Оказало се обаче, че зареждането с гориво значително надвишавало възможния разход на джипа, според техническите му параметри. Разследването установило, че с картата били зареждани и значителни количества бензин, плащани били скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната.

Заради това Кузев беше обвинен в длъжностно присвояване в големи размери и му беше наложена гаранция от 5000 лева.

При първото гледане на делото той беше оправдан, но след протест на прокуратурата Варненският окръжен съд върна делото на друг състав на РС-Девня, който постанови условна присъда на бившия кмет.

От държавното обвинение обаче съобщиха, че ще я протестират с аргумента, че е несправедлива и занижена.