Окръжният съд в Пазарджик осъди на доживотен затвор 44-годишния Георги Генов за жестокото убийство на 41-годишната му съпруга Катя, съобщиха от администрацията на съда. Тъй като делото протече по реда на съкратеното съдебно следствие, наказанието на убиеца бе намалено с една трета, както е по закон, на 25 години "лишаване от свобода при първоначален строг режим. 

Магистратите присъдиха на тримата граждански ищци - двете дъщери на убитата и нейната майка - обезщетения за причинените им неимуществени вреди в размер на по 200 000 лв. за всеки един от тях.

Катя и Георги имали 20-годишен брак и две дъщери. Живеели в Пазарджик. 41-годишната жена обаче била подложена на постоянен тормоз от съпруга си. 44-годишният Георги често вдигал ръка на Катя и в началото на август м.г. тя не издържала, взела си багажа и се преместила при родителите си в Пещера.

Изоставеният съпруг, който работел в частна охранителна фирма, обаче не оставил жена си на мира. Георги бил болезнено ревнив. Той знаел ежедневния график на Катя, която работела в голям магазин в Пазарджик и пътувала всеки ден, и я следял.

На 31 август мъжът причакал Катя на връщане от работа и я помолил да се върне в семейния дом. Жената обаче отказала. Поискала тримесечен срок, за да си помисли, но била категорична, че Георги трябва да спре да я следи и притеснява.

На следващата вечер обаче 44-годишният мъж отново бил на улицата в Пещера, където Катя слизала от автобуса. Между съпрузите избухнал спор. Георги се нахвърлил с юмруци върху съпругата си, след което извадил нож и започнал да я мушка по цялото тяло.

Писъците на Катя огласили улицата, а няколко минувачи станали свидетели на случилото се, но никой не събрал смелост да се намеси. Катя паднала на улицата, а Георги спокойно се качил на колата си и избягал.

41-годишната жена издъхна в линейката на път за болницата в Пещера, а мъжът й бе обявен за общодържавно издирване. Три дни по-късно Георги Генов бе открит и задържан във вилата на родителите си край язовир Тополница.

При определяне на мярката му за неотклонение мъжът отговори на въпросите на съдията защо е извършил убийството с лаконичното: "Нямам думи, не знам какво да кажа". Още след ареста му обаче стана ясно, че пред разследващите убиецът е направил пълни самопризнания.

Присъдата на окръжните магистрати подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Пловдив в 15-дневен срок.