Софийският градски съд наложи парична гаранция от две хиляди лева на Валентин Иванов, 59-годишен, обвиняем за смъртта на 19-годишно момиче Виктория при катастрофа в столицата. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано или протестирано пред горната инстанция.

Инцидентът се случи на 14 октомври. Камионът, управляван от Иванов, блъска младата жена, която пресича пешеходна пътека, а след това се удря в спирка на градския транспорт. Впоследствие мъжът е задържан и му е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при нарушение на Закона за движение по пътищата. 

Според свидетели и разследващи той е шофирал камиона си с висока скорост преди да прегази младото момиче и да се вреже в близката спирка на градския транспорт. В района на произшествието ограничението на скоростта е 30 км/ч.

По време на днешното заседание стана известно, че обвиняемият страда от 15 години от епилепсия и приема лекарства. В медицинската експертиза от болница "Пирогов" пише, че липсват данни за епилептичен припадък. Шофьорът е опитал да напусне "Пирогов", за да се грижи за съпругата си. При приемането му в болницата е имал повишено ниво на кръвната захар.

От прокуратурата поискаха "домашен арест" за Иванов, като беше посочено, че той не е предприел действия да избегне катастрофата. Адвокатът му обаче настоя за по-лека мярка поради влошено здравословно състояние, като отбеляза, че вероятно той е получил внезапно прилошаване в момента преди инцидента и даде примери за неадекватно поведение на обвиняемия, докато се е лекувал в болницата след катастрофата.

Все още няма изготвена съдебно-медицинска експертиза, която да установи какво е било състоянието на Иванов към момента на инцидента, нито съдебно-психиатрична експертиза, посочи съдебният състав и отбеляза, че няма основания за налагане на домашен арест.

 

 

.