Всичките 19 души, които бяха задържани след разкриването на петте нелегални фабрики за цигари в страната, остават в ареста. Това реши късно снощи, след продължило над 5 часа заседание, Районният съд в Пловдив. До момента по делото са събрани 9 тома доказателства.

След спецакцията в нощта на 23-и август общо 23 лица бяха привлечени като обвиняеми, като 4 от тях все още се издирват. Те са работили в продължение на две години в две напълно засекретени цигарени фабрики в Дупница, една в Тутракан, една в Горна Оряховица и резачка на тютюн в Калугерово. На място в цеховете бяха иззети над 42 тона тютюн за близо 7 млн. лв.

Петте нелегални фабрики са били оборудвани с най-модерна техника и базирани в изоставени цехове или военни поделения. Те са  произвеждали общо по 500 000 кутии цигари дневно. 

Повечето от доведените в съдебната зала 19 души са били работници и шофьори. Сред тях са четири жени, две от които майка и дъщеря, както и двама от собствениците на нелегалните фабрики. Всички обвиняеми ще отговарят за държане и продажба на акцизни стоки без бандерол, като най-вероятно ще се стигне до привличане към наказателна отговорност за организирана престъпна група, коментираха от прокуратурата. По закон престъплението им може да бъде наказано със затвор до 8 години. 

Представяйки по-рано обвинението, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов заяви, че задържаните работници са хора  с опит в тютюнопроизводството, останали без работа при закриване на тютюневи фабрики. Те са били превозвани в коли със затъмнени стъкла, за да не знаят къде отиват. Работили са на смени по 15 дни месечно в условията на пълна секретност - прозорци или са липсвали, или са били затъмнени. Нямали са право на връзка със семейството си, в нелегалните фабрики са живели без право да излизат. За целта е имало спални помещения, столова, фитнес. За работата си са получавали по 1500 лв. месечно.

До разкриването на схемата се стигна след разследване за пране на пари от двама пловдивчани, чиито доходи не съответстват на приходите им. И двамата остават в ареста. Решението на районния съд в Пловдив не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок.