12 магистрати от Районния съд в Стара Загора са си направили отвод и не искат да гледат делото за нападението срещу 19-годишната Дебора Михайлова, съобщи в. "Сега", като се позова на справка в електронните регистри на съдилището.

Сред съдиите, които са се оттеглили, е и председателката на Старозагорския районен съд Блага Бозова. Останалите магистрати, които до момента са приели, че поради някакви обстоятелства може да се считат предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на процеса, са Росен Чиликов, Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева и Неделина Минчева.

Обвинителният акт срещу 26-годишния Георги Георгиев да беше внесен на 15 декември м.г. Той е привлечен към наказателна отговорност по три пункта.

Първото обвинение е за това, че на 26 юни м. г. в Стара Загора с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с черен макетен нож на 18 броя порезни рани по тялото, е причинил на 18-годишната Дебора Михайлова двустепенна средна телесна повреда, която е довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота и обезобразяване на части на тялото. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин. 

Второто обвинение е за това, че на същата дата в апартамент в Стара Загора обвиняемият принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си - остригал част от косата ѝ в областта на лявата половина на главата с електрическа машинка, като употребил за това сила, изразяваща се в нанасяне на удар с юмрук в областта на лицето.

Третото обвинение е за това, че от началото на месец април до 25 юни в Стара Загора и в Казанлък в условията на продължавано престъпление Георги Георгиев на шест пъти се заканил с убийство на 18-годишната Дебора и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Ако всички магистрати от съда си направят отвод, Върховният касационен съд ще трябва да прецени къде да прати делото. Обикновено се избира близък съд от същото ниво, за да не бъдат причинявани допълнителни неудобства на участниците в процеса.