Премиерът Зоран Заев участва в панел, организиран от американския мозъчен тръст Атлантически съвет на тема "Северна Македония на прага на Европа", съобщава вестник "Нова Македония", цитиран от БТА.

В дебатите той отговаряше на въпроси по няколко ключови теми, които бяха поставени като въпроси от страна на на присъстващите и публиката.

Във връзка с настоящата ситуация в отношенията София-Скопие Заев изтъкна че "непринципната позиция на България е попречила на провеждането на първата междуправителствена конференция с ЕС, с което трябваше да бъде ознаменувано началото на преговорите".

"Нашето становище е, че приятелите не трябва взаимно да се блокират. Напротив, те трябва да си помагат. България трябва да разбере, че имаме суверенно право да се определим и да се чувстваме като македонци, които говорят македонски език, а с това да се уважават и всички европейски идентичности, които имаме в нашата страна. Смятам, че тяхното сегашно становище е анахронично и противоречи на международното право. Ние като държава ще продължим да полагаме всички усилия, за да постигнем решаване на проблемите, при това уважавайки себе си и останалите", заяви още Заев.