Време е Република Македония да направи история, ускорено да продължи по пътя към по-светло бъдеще, заяви премиерът на Република Македония Зоран Заев в Пелинце, на честването на националния празник Илинден, предаде агенция МИА.

Заев подчерта в речта си, че договорът с Гърция е патриотичен и с него се запазвали македонската идентичност, език и гражданство. Той призова за единство, а не за разделение.

"Да спрем разделението, да се обединим вътре (в страната) и с европейското семейство, за да имаме утре. Преди няколко дни потвърдихме датата на референдума - 30 септември. Това е денят на нашето ново историческо определение, денят, когато ще вземем решение за бъдещето си като част от семейството на ЕС и на най-силния съюз - НАТО", каза Заев.

Той призова гражданите да гласуват на референдума на 30 септември и да отговорят с "да" на въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция".

Илинден е естественият стремеж за своя държава на всеки македонец, заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на честването на националния празник на Република Македония Илинден в стружкото село Ташмарунища, цитиран от македонските медии. В речта си той се спря на актуалната политическа обстановка в страната.

"Виждаме как премиерът и обкръжението му силно се удрят в гърдите, че били за ЕС, значи всички останали, които не споделяме тяхната капитулация, не сме били за ЕС. Ако не знаехме с кого си имаме работа, някой можеше и да им повярва, а така всяко удряне в гърдите за ЕС завършва в секундата, когато ще се подели някой търг в здравеопазването или държавна помощ на фирмата на вицепремиера и за да се избегне публичността, кръгът ще се разшири с фирми на техни кумци.

ЕС не уважава такива политици. И затова, колкото и да се удрят в гърдите, че били за "ДА", толкова повече хората в Македония ще им кажат голямо "НЕ", стига толкова", каза Мицкоски, имайки предвид референдума на 30 септември.