Мармотът направи тази прогноза въпреки мразовитата зимна буря, която е сковала голяма част от Съединените щати, припомня БНР.

Ежегодният ритуал е на малък хълм извън град Пънксътоуни, щата Пенсилвания, който има около 6000 жители. След като Фил се показа, клубът на почитателите му обяви прогнозата.

Според поверието, ако спящо зимен сън животно хвърли сянка на 2 февруари, зимата ще продължи още 6 седмици. Ако не се вижда сянка, пролетта ще настъпи рано. При излизането от дупката си днес не се видя сянката на гризача.

От 1887 г. Фил е виждал сянката си 99 пъти, а 15 пъти не е. За 9 години няма данни. Фил винаги прави прогнозите си в тържествена обстановка. Той е най-голямата зимна атракция в щата Пенсилвания.

Мармотът дава прогнозата си всяка година на 2 февруари, като традицията е въведена в САЩ от немски емигранти преди повече от век.

Около 5 хиляди души присъстваха на церемонията, което е значително по-малко от обичайния брой, но това вероятно се дължи на мразовитото време, отбелязаха организаторите.