Засега липсва необходимото единодушие сред държавите от ЕС за възстановяване на операцията "София" в Средиземно море. Това потвърди днес върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди началото на заседанието на европейските външни министри.

Той уточни, че "повече от една" държава не е дала съгласието си възобновяване на работата на военноморската мисия, предназначена за спазване на наложеното на Либия оръжейно ембарго.

Борел отбеляза, че някои страни от ЕС се опасяват присъствието на военните кораби да не насърчава мигрантите от Африка да прекосяват морето заради възможността да бъдат "спасени" и отведени до европейския бряг.

Върховният представител съобщи, че е получил писмо от пратеника на ООН за Либия Гасан Саламе за обстановката в страната.

Саламе уточнява, че договореното прекратяване на огъня не се спазва, боевете продължават, оръжейното ембарго се нарушава.

Пратеникът на ООН определя обстановката на място като "много, много лоша", поясни Борел.

Прекратеният износ на петрол отслабва либийската икономика, на ден се губят 60 милиона долара, посочи той. По неговите думи цялата помощ от ЕС за Либия досега е 600 милиона долара.