Хърватия е арестувала близо 1700 трафиканти на мигранти тази година, с 80 процента повече от миналата година, съобщи министърът на вътрешните работи Давор Божинович по време на конференция по темата за Шенген, предаде Хина, цитирана от БТА.

Броят на незаконните влизания е с 40 процента по-висок от миналата година, посочи той, като добави, че най-многобройни са били афганистанците, следвани от турските и руските граждани.

Трафикантите вземат по 5000 евро за нелегално преминаване на територията на Хърватия, а арестуваните през тази година представляват една трета от арестуваните трафиканти в Европейския съюз.

Няма индикации, че мигрантският приток ще спре, но ситуацията е различна от 2015 г., когато хората бягаха от война, а сега са основно икономически мигранти, посочи Божинович.

"Някои страни, които казваха преди, че това е въпрос за човешките права, сега казват, че вече нямат капацитет", заяви още министърът, като добави, че Хърватия не се нуждае от помощта на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.

Хърватската граница се охранява от 6700 гранични полицаи и няколко хиляди полицаи за борба с безредиците, което е пет пъти повече от силите на Фронтекс, отбеляза Божинович, като отбеляза, че повечето инструктори, които подготвят членовете на Фронтекс, са хърватски полицейски служители.

Ако Хърватия не охраняваше успешно границите си в съответствие с високите стандарти и европейското законодателство, тя нямаше да бъде в Шенген, заяви още министърът, като добави, че Хърватия през цялото време е казвала на Брюксел, че "никога няма да стане гореща точка" за мигрантите.

На 1 януари 2023 г. Хърватия стана 27-мата членка на Шенгенската зона за свободно движение.

По-рано през годината - през месец май, в свой доклад Хюман Райтс Уоч обвини хърватската полиция, че редовно и често насилствено отблъсква бежанци, лица, търсещи убежище, и мигранти към Босна и Херцеговина без разглеждане на молбите им за убежище или нуждите от закрила.

"Хърватските власти участват в отблъскване, включително на непридружени деца и семейства с малки деца", пише в доклада, цитиран на 3 май 2023 г. от Хина и БТА.

Тази практика продължава въпреки официалното отричане, предполагаемите усилия за наблюдение и повтарящите се и "неизпълнени" обещания за зачитане на правото да се търси убежище и други норми за правата на човека, според доклада. Граничната полиция често краде или унищожава телефони, пари, документи за самоличност и други лични вещи и често подлага на унижения деца и възрастни, понякога по изрично расистки начин.