Жителите на Беларус, желаещи да се устроят и живеят в друга страна, трябва да изпратят молба до миграционните власти в Минск, се казва в правителствено постановление, обнародвано днес, предаде ДПА, цитирана от БТА.

След това службата ще разгледа случая и в 35-дневен срок ще издаде решение въз основа на информацията за данъчни задължения, задължителната военна служба и предишни обвинения. По-рано гражданите трябваше само да информират консулството на Беларус в дадена страна за полученото там разрешение за пребиваване.

Авторитарната бивша съветска република затяга контрола върху хората, които живеят в чужбина, отбелязва ДПА. Наскоро гражданите бяха информирани, че личните им документи ще могат да бъдат издавани само в Беларус, а в чужбина - не. Това означава, че жителите на страната ще трябва да се връщат в Беларус поне веднъж на десет години, за да подновяват документите си.

Живеещите в чужбина граждани на Беларус наброяват около 1,5 милиона души, като някои от тях са избягали заради репресиите на лидера на страната Александър Лукашенко, отбелязва ДПА. Населението на Беларус е малко над 9 милиона жители.

Броят на политическите бежанци от Беларус в Европа се увеличи значително особено след спорните президентски избори през 2020 г., след които Лукашенко остана на власт и нареди на полицията и съдебната власт да приложат брутални мерки срещу протестиращите.