Броят на жертвите на урагана Иън в САЩ продължава да расте, а спасителните екипи издирват оцелели. По последни данни е потвърдена смъртта на 68 души - 61 във Флорида, четирима в друг югоизточен американски щат - Северна Каролина, и трима в Куба, предадоха АП и БТА.

Федералните власти в САЩ обещаха да предоставят огромно количество помощ на хората, пострадали при преминаването на урагана Иън миналата седмица.

Под 700 хиляди домакинства и търговски обекти във Флорида все още бяха без ток вчера, при общо 2,6 милиона в най-тежкия момент.

Вижте всички снимки ТУК>>

Междувременна отслабналата буря продължава пътя си на север, носейки дъжд в щатите по атлантическото крайбрежие на САЩ.

Урагана Иън е един от най-мощните, които някога са връхлитали континенталната част на САЩ. Тя причини щети за десетки милиарди долари и смъртта на десетки хора.

На 1 октомври излезе информация от Националния център за ураганите, че ураганът ще създаде несигурност в някои части на Каролина, Вирджиния и Западна Вирджиния до събота сутринта. "Опасните вълни, внезапни наводнения и силен вятър продължават", се казваше в съобщението.

Бурята се стовари върху брега на Мексиканския залив във Флорида в сряда, превръщайки крайбрежните градове в бедствени зони. В петък тя връхлетя крайбрежния Джорджтаун, северно от историческия град Чарлстън в Южна Каролина, със скорост на вятъра от 140 км/ч. Пътищата бяха наводнени и блокирани от дървета, а редица кейове бяха повредени.

Около 1,7 млн. домове и предприятия останаха без ток в Северна и Южна Каролина и Флорида.

Както броят на пострадалите, така и разходите, които ще са необходими за ремонт, остават неясни, но степента на щетите става очевидна, след като Флорида навлезе в третия ден след първия удар на урагана.

Излязоха съобщения, ме около 10 000 души са в неизвестност, но много от тях вероятно са намерили убежище или са без ток.

Междувременно застрахователите се подготвят за щети в размер между 28 и 47 млрд. долара, което може да се окаже най-скъпата буря във Флорида от урагана "Андрю" през 1992 г. насам.

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри обявяване на бедствие, по силата на което федералните ресурси ще бъдат предоставени на местата, засегнати от бурята. "Едва сега започваме да виждаме мащаба на тези разрушения. Вероятно то ще се нареди сред най-тежките... в историята на страната", каза той.

На 1 октомври Байдън обяви извънредно положение и в Северна Каролина.