Норвегия не помни подобен масов митинг от края на Втората световна война, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Снощи хиляди хора дойдоха от всички краища на града с роза в ръка за възпоменателно шествие, което спонтанно, от уста на уста, бе наречено "парада на розата". Тук сме от солидарност, за да бъдем заедно и да споделим болката си. Това е момент на общуване, важен за нашата страна, каза 36-годишната Тоне Мари Стайнмьон.

За минути движението по основните артерии на града бе спряно. Множеството бе толкова компактно, че организаторите решиха да отменят шествието, предвидено по улиците на града и е по-добре хората да останат на място. Внезапно всички вдигнаха розите и ги размахаха към небето в минута мълчание. Това се повтори на няколко пъти през вечерта.

Улиците са пълни с любов, каза престолонаследникът принц Хокон, посрещнат с аплодисменти от множеството, струпало се на брега на фиорда в норвежката столица. Сред хората не се забелязваше никакъв гняв към атентатора, подчертава АФП.
"Той не ни интересува, тук сме заради нашата страна, заради жертвите и техните семейства, не заради него. Идвайки тук, искаме да покажем, че не ни е страх. Няма да допуснем този тип да ни уплаши. Дойдохме, за да изпратим послание", обясниха участници в шествивието.

Кметът на Осло, Фабиан Станг, също отправи послание за надежда. Ще накажем виновния, но наказанието ще бъде: повече щедрост, повече толерантност, повече демокрация, каза той под аплодисментите на хората.

Тази вечер, с този митинг, ние ще покажем това, което ще бъде Норвегия утре, каза Ешкил Педерсен, лидер на младежката организация на Норвежката работническа партия.
Словата бяха последвани от музикални изпълнения, като националният химн бе подет на глас от всички.

Завършекът на вечерта бе песента "За младостта", композирана в навечерието на Втората световна война, превърнала се в химн на антинацистката съпротива. След нея малко по-малко хората се разотидоха, оставяйки стотици букети.
Подобни масови митинги имаше и в руги градове, като Берген (15 000 души), Ставангер (няколко хиляди) и Трьонхайм (20 000), предаде АФП.

Норвежки съдия реши вчера нападателят от Осло и остров Ютьоя да остане в ареста за 8 седмици. Половината от периода той ще бъде държан в пълна изолация.
В съда Брайвик обвинил управляващата Норвежка работническа партия в масов "внос" на мюсюлмани и подчертал, че тя е предала Норвегия. Нападателят е казал, че е искал да спаси Западна Европа от мюсюлманите и исляма.

Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов се разписаха междувременно в съболезнователната книга в Норвежкото посолство в София в памет на жертвите на атентатите в Осло и на о. Ютьоя.