Най-малко седем души загинаха в Еквадор при свлачищата, предизвикани от проливните дъждове в планинските райони в централната част на страната, заяви снощи местната полиция, цитирана от ДПА и БТА. Още 16 души са ранени, а около 20 души все още се смятат за изчезнали, съобщи полицията.

Мащабното свлачище е възникнало в централната част на страната в град Баньос де агуа санта, се казва в доклад на еквадорския секретариат за управление на риска.

Продължават издирвателните и спасителните операции в еквадорските провинции Тунгурауа и Чимборасо, където проливните дъждове са предизвикали многобройни свлачища.

В провинция Чимборасо около 40 души са били спасени, след като река Чамбо е излязла от коритото си и водата е отнесла няколко къщи. В района на Гуалинаг полицията е извадила четири тела от автомобил, затрупан от свлачище.

"Солидарност с всички засегнати семейства", написа в "Екс" Роберто Луке, министърът на благоустройството на Еквадор.

Проливни дъждове, причинени от ниско налягане, обхванаха части от Централна и Южна Америка, като различни държави предупредиха за повишен риск от свлачища, срутвания и наводнения.

Салвадорската агенция за гражданска защита обяви червена тревога поради проливните дъждове в цялата малка държава, а в съседна Гватемала няколко авиокомпании пренасочиха полети, съобщава гватемалското министерство на комуникациите, инфраструктурата и жилищното строителство.