Жена се покачи на Статуята на свободата и това принуди властите да действат при извънредна ситуация - монументът остана затворен за посещение близо 4 часа, а туристите бяха евакуирани.

В. "Ню Йорк таймс" пише, че акцията на жената е била в знак на протест срещу миграционната политика на президента Доналд Тръмп. Тя е идентифицирана като Тириз Окуму.

Евакуацията на туристите от района на Статуята на свободата в Ню Йорк стана в деня на националнея празник на Съединените щати  - Денят на независимостта, съобщават световните агенции.

Фигурата се намира на остров Либърти, непосредствено до мегаполиса. Според очевидци, целият остров е бил евакуиран непосредствено преди празничните фойерверки.

По-рано най-малко седем души бяха арестувани до Статуята на свободата, след като окачиха протестен плакат в основата й. Надписът призоваваше за разформироване на американската агенция за имиграцията и митниците.

Институцията налагаше вече прекратената политика на администрацията на президента Доналд Тръмп за разделяне на деца-имигранти от родителите им.