Жена, отвлечена от "Хамас" по време на нападението в Израел на 7 октомври, е родила в Газа, съобщи съпругата на израелския премиер Бенямин Нетаняху в писмо, публикувано днес от канцеларията на министър-председателя, предаде Франс прес.

"Една от жените, отвлечени от "Хамас", беше бременна. Тя роди бебето си в плен", пише Сара Нетаняху в писмо на английски език, адресирано до първата дама на САЩ Джил Байдън.

Сара Нетаняху моли Джил Байдъйн да действа "за освобождаването на израелските заложници".

Израел изчислява, че 239 души са били отвлечени по време на нападението на 7 октомври, извършено от палестинското ислямистко движение, което уби около 1200 души, главно цивилни.

Израелските власти не разкриха нито самоличността, нито други подробности за заложниците. В писмото си г-жа Нетаняху споменава за 32 задържани деца, включително десетмесечно бебе.

Форумът на семействата на заложниците идентифицира това бебе като Кфир Бибас, на девет месеца по време на отвличането му в кибуца Нир Оз заедно с брат му Ариел (на 4години) и родителите му Ярден и Шири.

"Трябва да говорим от името на тези деца. Трябва да призовем за незабавното им освобождаване и това на другите заложници", пише Сара Нетаняху.

Кабинетът на министър-председателя съобщи, че г-жа Нетаняху е писала и на съпругите на няколко други световни лидери.

В момента Катар посредничи в опит да постигне освобождаване на заложници в замяна на прекратяване на огъня и освобождаване на палестинци, в израелски затвори.

Американският президент Джо Байдън заяви вчера, че вярва във възможността за споразумение, за което израелските официални лица говорят с предпазливост, припомняйки, че целта на войната е да "унищожи" "Хамас" и да освободи всички заложници.

ООН: "Керем Шалом", моля те, Израел, дай ни този граничен пункт"

Междувременно координаторът на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс заяви, че моли настоятелно Израел да позволи до ивицата Газа да достигне помощ през граничния израелски пункт към анклава "Керем Шалом" в рамките на плана от десет точки за задоволяване на нуждите на местното палестинско население, предаде Ройтерс.

"Керем Шалом", моля те, Израел, дай ни този граничен пункт", заяви Грифитс, който е и заместник-генерален секретар на ООН, в присъствието на представители на медиите в Женева. Той посочи, че през граничния контролно-пропускателен пункт "Керем Шалом" са преминавали 60 процента от камионите с помощи за ивицата Газа, преди на 7 октомври да избухне конфликтът между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас".

Доставянето на хуманитарна помощ за палестинците в ивицата в момента се допуска през ГКПП "Рафах" на египетската граница. По предназначение този пункт е за пешеходци, а не за камиони, отбелязва Ройтерс.

Други точки от плана, представен от Грифитс, са да се улеснят хуманитарните агенции в осигуряването на постоянен поток от камиони с помощи към ивицата Газа и да им се разреши да отворят на място пунктове за разпределение на помощите сред цивилните палестинци. Координаторът на ООН подчерта и нуждата да се отвори повече място за подслон на останалите без домове палестинци в училищата и в обществените сгради в целия анклав и да се гарантира, че те няма да са обект на враждебност.

"Това са действията, необходими за овладяване на кръвопролитието", каза Грифитс. "Планът е всеобхватен и ние сме решени да настояваме за всяка негова стъпка, но ни е нужна международна подкрепа", добави той.

Отделно от изявлението си пред представители на медиите Грифитс заяви в публикация в социалната платформа "Екс", че "се е ужасил" от информациите за влизане на израелски военни в болницата "Аш Шифа" в град Газа. "Защитата на новородени бебета, пациенти, медицински персонал и цивилните като цяло трябва да бъде поставена над всички други проблеми", написа Грифитс.

След като Израел превзе най-голямата болница в Газа

Високопоставен представител на израелската армия каза днес, че при претърсване на специфични помещения на болницата "Аш Шифа" в Газа са били открити оръжия и "терористична инфраструктура", предаде Ройтерс.

Той заяви пред журналисти, че в сградата на болничния комплекс не се водят сражения, след като тази нощ там влязоха израелски войници. По думите му няма конфликти между военнослужещите и медицинския персонал и пациентите, които са в друга част на лечебното заведение.

"Военнослужещи от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) вече откриха оръжия и терористична инфраструктура. През последния час намерихме конкретни доказателства, че терористи от "Хамас" са използвали болницата "Аш Шифа" като терористична щабквартира", обясни военният, който отказа да съобщи името си. Той не посочи коя част на болницата претърсват израелските сили и не коментира какво точно е било открито, но каза, че конкретните доказателства ще бъдат представени по-късно.

"Това е изключително прецизна и целенасочена операция. Нашите части се намират в една определена зона на много големия болничен комплекс "Аш Шифа", допълни израелският представител, без да посочва колко време ще продължи претърсването. "Военнослужещите ни сега напредват бавно и целенасочено, ръководейки се от разузнаването ни", обясни той.

Междувременно здравното министерство на Газа, което се контролира от Хамас, разпространи видео, заснето от лекар в Ал Шифа. На кадрите мъжът обяснява, че пациенти губят живота си, защото се е наложило да бъдат преместени и изключени от животоспасяваща апаратура. Ток в болницата няма, а генераторите не са достатъчни.

Пред BBC доктор Ахмед Мохалалати каза, че до момента живота си за изгубили шест преждевременно родени бебета. Днес не са извършвани никакви операции - вода и кислород няма. На въпрос дали израелските военни носят медикаменти, той отговаря, че ще ги откаже с думите: "Убиват ни от 40 дни и сега искат да ни предложат физиологичен разтвор?!"

Операцията в Ал Шифа не е постижение, а безсилие, твърди представител на политическото крило на "Хамас".

"Шифа е медицинска, цивилна сграда, а не място за военни. Опитите на Нетаняху и армията му да го представят като постижение или победа, само показват провала и паниката, и тежкото им поражение", казва Езат Ал Рашех, член на политическото крило на Хамас.

Израел твърди, че години наред бойци от "Хамас" използват болницата "Аш Шифа", която е най-голямата в Газа, като прикритие за техни операции. Палестинската групировка отрича това.

Говорителят на израелската армия каза, че четирима бойци от "Хамас" са били убити при боевете пред лечебното заведение, докато израелските части са се опитвали да влязат в комплекса. Той допълни, че военнослужещи са разпитвали хора в претърсваната зона, като се оказало, че един от тях е от "Хамас".