Жена беше спасена от рухнала хотелска сграда повече от 48 часа след опустошителното земетресение на индонезийския остров Сулавеси, съобщи представител на спасителните екипи.

Снимка: AP/БТА

Жената била открита между бетонни развалини и леглото си на втория етаж на хотел "Роа-Роа" в град Палу, един от най-тежко засегнатите от петъчното земетресение, каза началникът на спасителната операция пред местната телевизия "Компас", цитиран от ДПА и БТА.

Снимка: AP/БТА

"За щастие, тя е била предпазена от матрака и така е оцеляла", заяви той.

По думите му жената е била в състояние да отговаря на въпроси.

Снимка: AP/БТА

По-рано през деня говорител на националната служба за реакция при бедствия заяви, че вероятно около 60 души все още са под развалините на седеметажния хотел.

Индонезийският президент Джоко Видодо заяви, че на спасителите им е трудно да откриват пострадали, защото има недостиг на тежка техника, предаде Асошиейтед прес. Властите пренасочват към засегнатите райони още тежки машини, каза той и изрази надежда, че до довечера те ще са пристигнали.

Снимка: AP/БТА

Джоко Видодо посети град Палу, където заяви, че има недостиг на гориво, електричество - и храна, защото повечето магазини остават затворени. Той добави, че държавата доставя припаси по въздух и призова жителите на Палу да останат там, за да помогнат на региона да се възстанови възможно най-бързо.

Снимка: AP/БТА

В петък вечерта земетресение с магнитуд 7,5 предизвика приливни вълни, високи до шест метра. Над 830 са потвърдените загинали, но властите се опасяват, че броят на жертвите може да нарасне.

Снимка: AP/БТА

Спасителните екипи се опитват да извадят 15-годишно момиче, което е под развалините на дома си в село в района на Палу. Майката на момичето и друга негова роднина са загинали.

Индонезийската служба за реакция при бедствия заяви, че от здравни съображения в Палу жертвите ще бъдат погребвани в общи гробове. Към момента на бедствието в Палу е имало 61 чужденци, повечето от тях не са в неизвестност. Предполага се, че един южнокореец е под развалините на хотел "Роа-Роа". В неизвестност са трима гости от Франция и един от Малайзия. Оцелелите ще бъдат евакуирани в град Макасар, намиращ се също на Сулавеси.