Сръбският министър на отбраната Александър Вулин съобщи днес, след среща с президента Александър Вучич, че той е наредил постигнатото ниво на бойна готовност на армията да остане в сила до второ нареждане и че ще даде отделно нареждане за евентуалната му промяна, предаде Танюг.

Вучич издаде нареждането за поставяне на сръбските въоръжени сили в пълна бойна готовност вчера, след като няколко десетки войници от специалните части навлязоха на територията на населения със сърби район в Северно Косово и бяха разположени в непосредствена близост до изкуственото езеро Газиводе, за да гарантират сигурността на косовския президент Хашим Тачи по време на негова обиколка там. По-късно вчера косовските специални части РОСУ се изтеглиха от Северно Косово след обиколката на Тачи, а ситуацията се нормализира.

"Тази сутрин началникът на Генералния щаб на сръбската армия генерал подполковник Милан Мойсилович и аз имахме среща с президента и върховен главнокомандващ, на когото докладвахме за степента на постигната бойна готовност и изпълнението на нарежданията, които ни даде", каза Вулин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще посети Белград през първата половина на октомври за разговори със сръбския президент Александър Вучич, съобщи междувременно агенция Танюг, като се позова на дипломатически източници в Белград.

Деликатността на посещението, на момента и обстоятелствата, при които ще се състои визитата, са причина нито едната, нито другата страна засега да не искат да съобщят подробности за формата, темата и датата на срещата, добавя агенцията.

Вучич протестира вчера пред Столтенбег във връзка с кризата, възникнала в северно Косово.

Междувременно срещу заведението в Зубин поток, Северно Косово, в което вчера президентът Тачи пи кафе, тази нощ бе стреляно, съобщи местна телевизия. Собственикът на заведението е сърбин.

Заместник-директорът на косовската полиция за регион Север Бесим Хоти потвърди информацията. Той съобщи, че полицията работи за откриване на заподозрените.

Президентът на Косово Хашим Тачи обиколи вчера езерото Газиводе в северно Косово и разговаря и пи кафе с местни сърби, след като сръбските въоръжени сили бяха поставени в пълна бойна готовност.

Гражданите на Косово не бива да се тревожат за евентуално споразумение със Сърбия, за размяна на територии или корекция на границата, защото това няма да стане, заяви в същото време премиерът на Косово Рамуш Харадинай на пресконференция след завръщането си от САЩ, съобщава косовската телевизия.

Харадинай каза, че американските официални представители смятат, че Косово трябва да остане в сегашните си граници.

"Всички изразиха мнението, че споразумение със Сърбия за признаване на Косово е необходимо, но не и преместване на границите или размяна на територии. Уверявам ви, че нямате основание да се тревожите, защото идеята за корекция на границата и размяна на територии не идва от САЩ", каза премиерът.

Главни теми на разговорите му в Съединените щати са били сигурността, формирането на армия на Косово, членство в Интерпол, както и диалогът със Сърбия.

Харадинай твърди и че САЩ са "дали благословия" за трансформиране на силите за сигурност в армия на Косово, както и че няма да има отлагане на визовата либерализация за косовските граждани.

По повод посещението на президента Хашим Тачи на езерото Газиводе Харадинай каза, че Тачи трябва да посещава всички части на Косово.