Бившият френски крайнодесен лидер, 95-годишният Жан-Мари Льо Пен беше поставен под попечителство по медицински причини, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това може да възпрепятства участието му в процес по дело за злоупотреби, свързани с европарламентарни асистенти.

Новината за попечителството съобщи заместник-председателят на крайната десница "Национален сбор" Луи Алио.

Адвокатът на Жан-Мари Льо Пен - Франсоа Вагнер, също потвърди, че от средата на февруари клиентът му е обект на "мандат на бъдеща защита". Това е мярка, съпоставима с попечителство и се задейства от правосъдието по искане на роднините и след медицинска експертиза, констатираща неспособността на човек сам да взима решения.

Попечителството е поверено на трите деца на Льо Пен - Мари-Каролин, Ян и Марин Льо Пен. Те ще могат да извършват различни дейности заедно или самостоятелно от името на баща си.

Жан-Мари Льо Пен беше дългогодишен на "Национален фронт", преименувана после на "Национален сбор". Льо Пен успя да обедини различни крайнодесни групи в едно, от привърженици на идеята, че Алжир трябва да е френски до онези, които изпитваха носталгия по режима на маршал Льо Пен през Втората световна война.

Жан-Мари Льо Пен бе известен с крайните си изказвания, които му костваха много процеси за расизъм или за антисемитизъм. През 2002 г. той изненадващо стигна до втория тур на президентските избори, но тогава победи голистът Жак Ширак.

Според близките на Жан-Мари Льо Пен състоянието му се е влошило след претърпян сърдечен инцидент през април 2023 г.

Сега се повдига въпросът дали той ще бъде в състояние да участва в съдебното заседание по делото за европарламентарните асистенти. Жан-Мари Льо Пен вече не може да се движи и умствените му възможности са значително нарушени, казва адвокатът му Франсоа Вагнер.

Общо 12 души, сред които и Марин Льо Пен, които бяха избрани за евродепутати от листата на крайнодясната партия, плюс 12 европарламентарни асистенти и четирима партийни сътрудници ще бъдат съдени. Магистратите по случая подозират крайнодясната партия, че по един умишлен начин е създала система за отклоняване на 21 000 евро месечно, отпускани от ЕС на всеки евродепутат, за да плаща той на парламентарни асистенти. Тези асистенти са работили изцяло или частично за крайнодясната партия, което й е позволявало да направи съществени спестявания от отпусканите пари. ЕП през 2018 г. заяви, че по тази схема е бил ощетен с 6,8 милиона евро за периода 2009 - 2017 г. и е гражданска страна по случая.