Крайната десница във Франция смени лидера си. На мястото на Марин Льо Пен за председател на Националното обединение беше избран 27-годишният Жордан Бардел. Бардел временно управляваше партията, докато траеше президентската кампания на Льо Пен.

Бившият евродепутат е и първият лидер на крайно дясната формация, който не носи фамилията Льо Пен.

Името на наследника си съобщи самата Льо Пен, която обяви резултатите от вътрешнопартийния вот на конгреса на Националното обединение, който беше излъчен във видеохостинг YouTube в събота, предава Reuters.

Гласуването приключи официално в петък вечерта. Единственият конкурент на Бардел на тези избори беше 53-годишният кмет на Перпинян, партиен форпост в Южна Франция, Луи Алот. Той печели едва 15,16% от гласовете от общия брой на избирателите. Общо в изборите са участвали 36,6 хиляди души.

"Монд" отбелязва, че Льо Пен остава същински патрон на Националния фронт и че тя неведнъж през последните месеци е демонстрирала това.

Според "Фигаро" изборът на Бардел е бил очакван, но френското издание отбелязва, че той е успял да спечели лидерския пост по-убедително от самата Марин Льо Пен през 2011 г. Новият председател на десницата получи на вътрешнопартийния вот 84%, докато бившата лидерка тогава беше избрана с 67%.

Новият лидер на десницата във Франция е станал партиен член едва на 16 години, а през 2019 беше избран и за евродепутат.