Тридесетгодишният Ерик Друе, който се наложи като един от лидерите на френското движение на "жълтите жилетки", е бил задържан снощи близо до парижкия булевард "Шанз-Елизе" и е в предварителния арест за "организиране на демонстрация без предварително разрешение". Това съобщи днес в. "Фигаро" като се позова на парижката прокуратура, цитиран от БТА.

Според полицейски източник водачът на "жълтите жилетки" е бил задържан на път към Шанз-Елизе, където бил призовал свои симпатизанти да се съберат.

По-рано вчера следобед Друе, който е шофьор на камион, родом от Мелюн в департамента Сен е Марн, беше призовал във видеоклип във Фейсбук да се предприемат "действия" на прочутия парижки булевард.

"Довечера няма да правим голяма акция, а ще раздрусаме общественото мнение. Не зная дали ще има кой да дойде с нас на Шанз-Елизе. Всички ще отидем там без жилетки", каза Друе.

Към 19 ч. снощи няколко десетки души се събраха пред закусвалнята на "Макдоналдс" на Шанз-Елизе, близо до Триумфалната арка, и очакваха Друе, съобщи "Фигаро", като цитира Франс прес, че привържениците му са били без жилетки.

Парижката префектура съобщи, че освен Друе са били задържани и други "жълти жилетки" за установяване на самоличността им.

На 22 декември Друе беше задържан за организиране на демонстрация на "жълтите жилетки" и по-късно беше поставен в предварителен арест за "носене на забранено оръжие" - палка, и за "участие в група, която планирала извършване на насилие и вандализъм". Тогава Друе беше поставен под полицейски надзор и му беше забранено да носи оръжие, припомня "Фигаро".

На снимката: "Жълти жилетки" протестират на Шанз-Елизе в новогодишната нощ