Активисти и поддръжници на Комунистическата партия на Чехия и Моравия проведоха днес демонстрация на Вацлавския площад в центъра на Прага срещу поскъпването на наемите и комуналните услуги в страната, съобщи ТАСС. 

Участниците в протеста носеха жълти светлоотразителни жилетки, което привлече вниманието на обществеността и медиите. 

Миналата година освен повишаването на и без това астрономичните наеми поскъпнаха и комуналните услуги. Тази година става същото.

Цените на електроенергията са се повишили от 1 януари тази година с 8-10 процента, на газа - с 5-7 процента, на отоплението - с 12-16 процента, водата е поскъпнала с 4-5 процента, заяви представителка на партията. 

Най-силно цените на наемите и комуналните услуги нарастват в Прага.  В страната с население 10,6 милиона души на и под прага на бедността живеят около един милион, според демонстрантите. Под този праг са повече от 200 000 пенсионери или всеки дванайсети. В Чехия се увеличава броят на бездомните деца, заявиха ораторите, сред които бяха и депутати.  

Протестиращите носеха плакати с надписи, каквито често се появяват на акциите на "жълтите жилетки" във Франция. 

Според източници, близки до правоохранителните органи, в протеста, продължил около час, са участвали 100 активисти и поддръжници на комунистите. Организаторите посочват по-големи цифри.