Президентът на Украйна Володимир Зеленски предлага западните страни да затворят границите си за всички руснаци. Той заяви това в интервю за в. "Вашингтон Пост".

"Каквито и да са руснаците... нека вървят в Русия... Най-важните санкции са затварянето на границите. Нека живеят в собствения си свят, докато не променят философията си", каза украинският президент.

Според него всички руснаци са отговорни за правителството, защото са го избрали и не се борят срещу него. "Това са единствените начини да повлияем на Путин", каза украинският президент.

Междувременно Зеленски проведе видеоконферентна среща с 42-ия президент на САЩ Бил Клинтън. Зеленски му благодари за подкрепата на САЩ на различни нива, както и за личната подкрепа за Украйна от страна на Бил Клинтън и съпругата му Хилари.

"САЩ ни помагат да попречим на Русия да замрази този конфликт. Точно това се опитва да направи Русия. Знаем много добре какво се случва със "замразените конфликти". Това се проточва с години, с десетилетия. Не можем да позволим това да се случи", каза Зеленски.

Украинският президент призова Бил Клинтън да използва личния си авторитет, за да привлече вниманието на света към обстрела и минирането на Запорожската АЕЦ, като нарече действията на Русия ядрен терор.

"За нас е много важно обществата, в които свободата и демокрацията са основни ценности, да не изпускат от поглед значението на войната в Украйна. Затова разговори като този са много полезни за нас", добави той.

Вчера САЩ одобриха още един пакет военна помощ за Украйна на стойност 1 млрд. долара. Това е 18-ият пакет военна помощ на САЩ за Украйна от август 2021 г. насам, съобщи Пентагонът, и най-голямата единична доставка на оръжия и оборудване от запасите на американското министерство на отбраната.

Украйна ще получи боеприпаси за системите HIMARS, артилерийски установки и минохвъргачки, противотанкови системи Javelin и AT4, бронирани линейки, експлозив C-4, боеприпаси и детонационно оборудване, медицински консумативи, включително комплекти за първа помощ, бинтове, монитори и друго оборудване.

От началото на мандата на президента Джо Байдън САЩ са отпуснали общо около 9,8 млрд. долара военна помощ за Украйна, заяви държавният секретар Антъни Блинкън.

"Съединените щати, заедно със съюзници и партньори от над 50 държави, предоставят жизненоважна помощ в областта на сигурността, за да подкрепят Украйна и да защитят нейния суверенитет и териториална цялост [...] Ще продължим да се консултираме отблизо с Украйна и да предоставяме допълнителни системи и средства, внимателно преценени, за да променим бойното поле и да укрепим позицията на Украйна на масата на преговорите. Ние сме единни с Украйна", каза Блинкън.

Съединените щати са готови да доставят на Украйна зенитни ракетни системи с малък и среден обсег NASAMS в рамките на няколко месеца. Според заместник-министъра на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кол новият пакет от помощи включва и ракети AMRAAM за NASAMS, а доставките на самите NASAMS вече се подготвят.

Новият пакет от 1 млрд. долара американска военна помощ за Киев потвърждава, че САЩ нямат намерение да помогнат за мирното разрешаване на кризата в Украйна, а по-скоро искат да я разтегнат, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.

Той заяви, че Съединените щати все повече се въвличат в конфликта в Украйна, приближавайки се до опасна граница в конфронтацията си с Русия.

Днес е 167-ият ден от войната на Русия в Украйна, руските войски продължават опитите си да завземат населени райони в съседната страна. Въоръжените сили и частите за териториална отбрана на Украйна се противопоставят на агресията. По данни на ООН около 14 милиона жители на Украйна вече са напуснали домовете си.