Украинският президент Володимир Зеленски заяви в новогодишното си обръщение, че очаква през новата година Украйна да победи във войната с Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По думите му победата няма да бъде постигна с чудеса, а по-скоро чрез упорита работа и с помощта на чуждестранни партньори.

"Днес има само едно желание. И то ще се сбъдне не чрез чудо, а чрез нашата работа, нашата борба, взаимопомощ и човечност", заяви той. "Честита нова година! Годината на нашата победа", каза още украинският президент.

Зеленски спомена и многократните руски удари, които разрушават украинската система за производство на електроенергия.

"Искате светлина? Тя е във всеки от нас, дори и да няма електричество", обясни украинският държавен глава, цитиран от ДПА.

Ден по-рано в новогодишното си обръщение президентът на Русия заяви, че "нравствената и историческа правота е на наша страна".

"2022 г. е към своя край. Това беше година на трудни и необходими решения, на важни стъпки към осигуряването на пълния суверенитет на Русия и мощното консолидиране на нашето общество", каза Путин.

В Новогодишната нощ и в първия ден от 2023-а взривовете в Киев не утихнаха. Русия и Украйна си размениха над 200 военнопленници. Това обаче стана на фона на нови взривове в Киев и сирени за въздушна тревога в много райони на Украйна, добавя БНР.

Украинските войски са атакували руски позиции в Източна Украйна, като са обстреляли село Первомайское в Луганск с най-малко два снаряда от ракетния комплекс "Хаймарс" (HIMARS), предаде по-рано ДПА, като се позова на руската информационна агенция ТАСС и местните власти. Засега няма информация за жертви или нанесени щети.

Междувременно украински медии съобщиха за експлозии в близост до летище Джанкой в окупирания от Русия Крим. Някои потребители на социални медии бяха цитирани да казват, че взривовете може да са се дължали на противовъздушни ракети, добавя БТА.