Путин е "хищник", който няма да се задоволи със "замразен" конфликт. Това заяви днес украинският президент Володимир Зеленски на Световния икономически форум в Давос, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"След 2014 г. бяха направени опити за замразяване на войната в Донбас. Имаше много влиятелни гаранти - германската канцлерка, френският президент. Но Путин е хищник, който не се задоволява със замразени продукти", каза Зеленски в речта си.

Той призова Запада да помогне на Украйна да получи "въздушно надмощие" над Русия. "Нашите партньори знаят от какво се нуждаем и в какво количество", каза Зеленски

По думите му Украйна е доказала, че "може да удря руски военни самолети, които никой до момента не поразявал". Вчера Киев съобщи, че е унищожил над Азовско море самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50 и един Ил-22, който е бил използван и като въздушен команден пункт. АФП отбелязва, че това би бил голям удар за Русия в зона, в която се предполага, че има надмощие.

По-рано украинският президент се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за да го информира за масираните руски атаки и да подчертае важността на укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна, съобщи пресслужбата на украинския държавен глава, цитирана от агенция Укринформ.

По време на срещата Зеленски е благодарил на Столтенберг за решителната подкрепа на НАТО в борбата срещу руската инвазия.

"Володимир Зеленски и Йенс Столтенберг обсъдиха ситуацията на бойното поле. Украинският президент е информирал (Столтенберг) за неотдавнашния руски масиран обстрел на украински градове и други населени места. Украинският държавен глава е подчертал важността на по-нататъшното укрепване на системата за противовъздушна отбрана на Украйна. Двете страни са обсъдили и други неща, които са необходими за отбраната на Украйна", се казва в изявлението на пресслужбата на Зеленски.

Пресслужбата съобщи, че двамата са отбелязали също значението на подписването на двустранно споразумение за сътрудничество в сферата на сигурността между Киев и Лондон в рамките на Съвместната декларация за подкрепа на Украйна на Г-7, приета на последната среща на върха на НАТО във Вилнюс.

Освен това Зеленски е посочил, че се работи за подписването на подобни документи и с други партньори, и е подчертал важността от спешно подписване на подобни споразумения, които да действат до приемането на Украйна в НАТО.

Зеленски и Столтенберг са обсъдили и подготовката за следващата среща на върха на НАТО във Вашингтон. Украинският президент каза, че Украйна очаква вземането на решения, които да я приближат до членство в НАТО.