Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че ще бъдат освободени от длъжност началниците на всички областни военни центрове за набиране на военнослужещи в Украйна поради опасения от корупция, предадоха Ройтерс и БТА.

Зеленски заяви, че проверка на украинските военни окръжия е разкрила признаци за злоупотреби със служебно положение, вариращи от незаконно обогатяване до прехвърляне зад граница, въпреки военновременната забрана, на мъже, подлежащи на мобилизация.

"Тази система, трябва да се управлява от хора, които знаят точно какво е война и защо цинизмът и подкупничеството по време на война е държавна измяна", каза той.

Киев превърна борбата с корупцията в свой ключов приоритет във войната с Русия и процеса за присъединяване към ЕС.

Зеленски обяви, че главнокомандващият украинските сили ген. Валерий Залужни ще бъде натоварен с изпълнението на решението, и че новите кандидати за освободените длъжности първо ще бъдат проверявани от службата за контраразузнаване СБУ.

Осемнадесет месеца след началото на войната с Русия Украйна се сблъсква с предизвикателства при попълването на личния състав на армията, която периодично е разтърсвана от скандали, разкриващи корупция и лоши практики при набирането на военнослужещи.