Украинският президент Володимир Зеленски заменя посланика на страната у нас. Според местни медии съгласно указ на държавния глава начело на украинската дипломатическа мисия в София вече ще бъде Олеся Илашчук. Досега поста се заемаше от Виталий Москаленко, припомня БНР.

Това не е единствената смяна на украински посланик по света. Така например с поста си се разделя ръководителят на мисията в Латвия, освен това страната има нови дипломатически представители в Обединените арабски емирства и Бахрейн, както и в Перу.

Зеленски заяви в петък, че Киев ще засили дипломатическата си дейност в Африка, Латинска Америка и Азия, за да се възползва от предимствата на "колосален икономически потенциал", предаде агенция Ройтерс.

Африканските държави реагираха по различен начин на руското нахлуване в Украйна, като някои страни, като Южна Африка например, имат тесни връзки с Русия в областта на търговията и сигурността, които не искат да застрашават, отбелязва агенцията.

В редовното си видеообръщение Зеленски заяви, че украинските дипломати ще се съсредоточат върху държави, в които Украйна има по-малко влияние, особено в по-слабо развитите, съобщи БТА.

"Там има колосален икономически потенциал и значителни дипломатически възможности", каза украинският президент.

Той обърна внимание на гласовете в подкрепа на Украйна от развиващите се страни в Общото събрание на ООН.

Украйна се опитва да привлече африканските страни за своята кауза, като насърчава хуманитарна зърнена инициатива за облекчаване на глада в уязвимите страни, отбелязва Ройтерс.

Руската блокада на украинския износ на селскостопански продукти през Черно море предизвика тази година недостиг на зърно и торове в световен мащаб и застраши живота на милиони хора, преди да бъде сключено частично споразумение с посредничеството на ООН през юли, припомня агенцията.

"Ние преразглеждаме отношенията си с десетки африкански държави", каза Зеленски по-рано в петък по време на конференция на украинските посланици по света, състояла се в Киев. "През следващата година трябва да ги засилим", допълни той.

Зеленски каза още, че Украйна иска да създаде търговски представителства на няколко места в Африка. Той не уточни къде ще се намират планираните нови посолства или търговски центрове, но добави, че би искал Украйна да бъде представена в 30 държави на континента.