Как да бъде прекратена руската зависимост на България обсъдиха анализатори от Атлантическия съвет в България, съобщи БНР. С дискусията неправителствената организация отбеляза 5-годишнината от създаването си.

Според преподавателя в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Татяна Дронзина е притеснително как в България се говори за Европа.

"От началото на членството ни в ЕС през 2007 година в страната ни не се отстоява общественият консенсус за европейското развитие на България. А в последните години националните ни интереси са се противопоставяли, а не са били синхронизирани с тези на ЕС", обясни проф. Дронзина и добави: "Ние се отнасяме към ЕС като че ли това е най-големият ни враг. Това е много опасно... Ние сме Европа!".

Политологът доц. Огнян Минчев отбеляза, че корупцията не е руски феномен, но заради нея България е зависима от Русия: "Това можем да го илюстрираме с много примери, но най-видимият е, ако си зададем въпрос: На кое българско правителство не е помагал нефтеният гигант "Лукойл"? Можем и да тръгнем по други примери. На какви реакции сме свидетели в българското общество, когато ни беше спряна доставката на газ от "Газпром". Което идва да ни покаже още веднъж, че той не е просто доставчик на газ, но и доставчик на други услуги - контрол върху енергетиката и оттам върху механизмите за развитие на българската икономика и на българската държава, контрол върху системната корупция по върховете на властта и разгръщането на система за масирана пропаганда, която наричаме хибридна война".

По време на дебата специалистите посочиха, че България не се справя с борбата с хибридните заплахи.

Страната ни не е член на Европейския център за противодействие на хибридните заплахи, посочиха участници. Трябва да има и стратегия за противодействие на хибридните заплахи, коментираха на срещата.

Преди началото на дискусията посланикът на Украйна Виталий Москаленко призова страната му да не бъде оставяна сама срещу Владимир Путин. Той изтъкна, че Европейският съюз трябва да приеме Украйна за член.

Посланик Москаленко благодари на България за това, което е направила по отношение на бежанците и оказаната техническа помощ, и отново призова за повече оръжие за Украйна от всички европейски страни.