Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с британския крал Чалз Трети в Бъкингамския дворец.

Вижте снимки>>>

"Срещнах си с крал Чарлз III на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Поздравих го за скорошното му възкачване на престола и пожелах мир и благоденствие на британския народ.

За мен е чест да бъда първият президент на Украйна в историята на украинско-британските отношения, който е удостоен с аудиенция от британския монарх.

Снимка: БТА/AP

Благодарен съм на Негово Величество за топлото посрещане и подкрепата за украинските граждани, които са намерили убежище от войната в Обединеното кралство", написа Зеленски в канала си в Telegram.

Преди това украинският президент каза пред британския парламент, че победата на Украйна срещу Русия ще промени света и ще спре бъдещите агресори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че Зеленски е направил това изявление в своето днешно обръщение към британските депутати в Уестминстър хол в Лондон.

Снимка: БТА/AP

"Победата ще промени света и това ще бъде промяна, от която светът отдавна се нуждае", каза Зеленски, който е на първото си посещение във Великобритания откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари миналата година.

"Обединеното кралство върви редом с нас към най-важната победа в живота ни, това ще бъде победа над самата идея за войната", каза Зеленски.

Снимка: БТА/AP