Украинският президент Володимир Зеленски се обяви за по-тесни връзки с Израел в областта на сигурността, като заяви, че двете страни са изправени пред сходни заплахи, предава Ройтерс.

"Мисля, че за всички е ясно на какво набляга Украйна и колко набляга на сигурността Израел", каза Зеленски след разговор с Бенямин Нетаняху, който спечели изборите в Израел миналата седмица, цитиран от БТА.

"Вярвам, че можем значително да укрепим нашите страни, особено като се има предвид, че заплахите, пред които сме изправени, са свързани", добави той.

От няколко седмици Зеленски отправя призиви към Израел да предостави на Украйна оръжия, особено системи за противовъздушна отбрана.

Зеленски заяви и че не изключва възможността собствеността на още големи компании да бъде иззета в полза на държавата. "Не изключвам по-нататъшни подобни решения", каза украинският президент, часове след като правителството обяви, че е поело контрола върху акциите на пет големи фирми.

Той заяви, че някои от петте компании дори не са осъществявали дейност. "Сега всички те ще работят. За отбраната. За ремонт и обновяване на оборудване, за осигуряване на отбранителните нужди, работа по обновяване на нашата инфраструктура", каза Зеленски.

Зеленски заяви също така, че Донецка област в източната част на страната остава "епицентърът" на боевете и стотици руснаци загиват всеки ден, предаде Ройтерс.

"Донецка област остава епицентърът на най-голямото безумство на окупаторите", заяви Зеленски в своето вечерно видео обръщение. "Стотици от тях загиват всеки ден. Земята пред украинските позиции е покрита с телата на окупаторите", добави той.

Градовете Бахмут и Авдеевка са в центъра на най-тежките сражения в Донецка област.