Русия е използвала почти 300 ракети и повече от 200 дрона в атаките си срещу Украйна през последните пет дни, заяви президентът на страната Володимир Зеленски във вечерното си видеобръщение. Той подчерта, че нападенията са имали за цел да причинят възможно най-много щети.

"Това е напълно съзнателен терор. Само за няколко дни - от 29 декември досега, Русия вече е използвала срещу Украйна почти 300 ракети и над 200 дрона. Никоя друга държава досега не е отбивала подобни комбинирани атаки с дронове и ракети, включително аеробалистични ракети. Само днес (вчера) бяха свалени 10 ракети "Кинжал", каза Зеленски.

"С всяка своя ракета Путин показва, че иска да унищожи Украйна", написа външната министърка на Германия Аналена Бербок в "Екс", предаде АФП. "Ние ще бъдем до украинския народ, докато той има нужда от нас и докато е възможен живот без страх и терор", добави тя.

Ударите бяха насочени главно срещу Киев и Харков и при тях загинаха петима цивилни граждани, а повече от 130 бяха ранени. Над 250 000 домакинства останаха без електроснабдяване.

Атаките на Русия срещу Украйна в последните дни бяха основната тема в телефонния разговор междл Зеленски и британския премиер Риши Сунак.

 

Зеленски е информирал Сунак за продължаващия въздушен терор на Русия срещу украински градове и е добавил, че през последните пет дни врагът е изстрелял най-малко 500 ракети и дронове към Украйна.

Двамата лидери обсъдиха задълбочаването на отбранителното сътрудничество. Акцентът в разговора е бил върху противовъздушната отбрана и способността на украинските сили да извършват действия с голям обхват, съобщи Укринформ, цитирана от БТА.

 

Риши Сунак е уверил Зеленски, че Лондон ще "продължи да подкрепя решително Украйна в борбата ѝ срещу агресията и окупацията през 2024 г. и в бъдеще". Освен това премиерът е "изтъкнал усилията на Обединеното кралство да окаже военна и дипломатическа подкрепа на Украйна, включително чрез по-нататъшни доставки" на оръжие, се казва в изявлението на британското правителство, цитирано от АФП и БТА.

Зеленски е благодарил на Великобритания за значителната и всеобхватна помощ за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна, по-специално с радари, модерни системи за борба с дронове и ракети.

По време на разговора двете страни потвърдиха ползотворната работа по двустранното споразумение за гаранции за сигурността на Украйна след декларацията на Г-7 от Вилнюс.

"Трябва да го финализираме възможно най-бързо", подчерта Зеленски.