Украйна се нуждае от пълноценен небесен щит - това е единственият начин да се пребори руският ракетен терор, написа в Телеграм президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Той отбеляза, че благодарение на помощта на партньорите и предоставените на Украйна системи за противовъздушна отбрана защитниците на небето вече са спасили живота на хиляди хора.

"Но ние се нуждаем от повече системи за противовъздушна отбрана за цялата ни територия, за всички наши градове и общини. Светът не трябва да свиква с руския терор - терорът трябва да бъде победен. И това е възможно!", подчерта президентът.

По данни на Оперативното командване "Юг" при ракетната атака миналата нощ са били нанесени удари по Одеска област с най-малко пет вида ракети от всички типове изстрелване: "Калибър", "Оникс", Х-22, "Искандер-К", както и балистични ракети "Искандер-М". В резултат на това е убит един човек и са ранени 22 души, включително четири деца.

Междувременно ЮНЕСКО осъди "жестоките удари, нанесени от руските сили", които поразиха няколко обекта от световното културно наследство в центъра на Одеса, в това число построения преди над 200 години Спасо-Преображенски катедрален събор, предаде Франс прес.

"Тези ужасни разрушения са поредната ескалация на насилието срещу световното културно наследство на Украйна", заяви генералната директорка на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура Одре Азуле.

"Призовавам Руската федерация да предприеме конкретни стъпки, за да изпълни задълженията си по международното право" по отношение на опазването на културното наследство, продължи тя.

В края на миналия месец президентът Володимир Зеленски беше цитиран да казва, че напредъкът на контраофанзивата срещу руските сили е "по-бавен от желаното".

Украйна си възвърна някои села в южната част на страната и територията около разрушения град Бахмут в източната част, но не постигна голям пробив срещу силно защитените руски линии, отбеляза Ройтерс.

Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън Украйна вече си е върнала около 50 процента от първоначално превзетата територия. "Все още е относително началото на контранастъплението. Трудно е", каза той в интервю за Си Ен Ен и добави, че "нещата няма да се решат през следващите седмица-две", а вероятно ще отнеме няколко месеца.