Украинският президент Володимир Зеленски направи обръщение пред Конгреса на САЩ и поиска оръжейна помощ срещу Русия.

Още при представянето му преди речта Нанси Пелоси го поздрави със "Слава Украине!", а залата избухна в аплодисменти пред екрана, на който се появи държавният глава на Украйна.

Зеленски изнесе речта си чрез видеовръзка. "Днес не е достатъчно да бъдеш лидер на страната си, необходимо е да бъдеш лидер на света, който се стреми към установяване на мир. Аз не виждам смисъла на живота, ако е невъзможно да прекратиш смъртта", каза още президентът на Украйна, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН.

Той отново повтори искането си за обявяване на небето над страната за зона без полети и същевремнно пожела да му бъде предоставена авиация и зенитно-ракетни системи за защита.

"Нима ние искаме прекалено много: да направим така, че Русия да престане да тероризира нашите свободни градове. Ако това е много и ние нямаме право да помолим, то ето ви алтернативата - вие знаете, че ни трябват отбранителни системи С-300 и други", обърна се той към американския конгрес. Зеленски подчерта, че изходът от боевете зависи и от възможността да се използват самолети.

"Мощна авиация ще помогне да защитим нашия народ, нашата свобода и нашата земя. Самолетите ще ни помогнат да защитим Украйна и Европа. Вие ги имате. Но те се намират на земята, а не в украинското небе", обърна се към американските конгресмени президентът Зеленски.

Зеленски също така призова САЩ да въвеждат санкции срещу Русия всяка седмица. Във виртуалното си обръщение пред Конгреса той благодари лично на президента Джо Байдън за личната съпричастност, за искрената преданост в защита на Украйна и демокрацията навсюкъде по света.

 "Украйна е благодарна на САЩ за извънредно голямата подкрепа. За всичко, което вашата държава и вашият народ вече направихте за нашата свобода. За оръжието и мунициите, за обучението и финансите, за лидерството в свободния свят, което помага да спираме агресора икономически", каза украинският президент.