Украинските сили запазват контрол над всички участъци от фронтовата линия, заяви във вечерното си обръщение президентът Зеленски. Часове по-рано украинското военно командване обяви, че руските сили напредват край източния град Бахмут в опит да го обкръжат.

Володимир Зеленски каза, че сънародниците му са преживели зимата благодарение на усилията, положени от властите да осигурят електричество и отопление, но предупреди, че Русия продължава да представлява заплаха за енергийната система на страната, предаде Ройтерс.

"Зимата свърши. Тя беше тежка и всички украинци, без да преувеличавам, усетиха трудностите", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение, което този път произнесе след среща, посветена на енергийни въпроси. "Ние обаче успяхме да осигурим на Украйна електронергия и отопление", изтъкна той и добави, че работата за това енергийната система да продължи да функционира не спира.

В същото време украинският президент предупреди, че "заплахата за енергийната система (на страната) остава", информира БТА. По традиция на 1 март в Украйна празнуват края на зимата, макар че времето може да продължи да бъде студено, отбелязва Ройтерс.

Русия редовно нанася умишлено ракетни удари по енергийната инфраструктура на съседната страна, за да я постави но колене. Такива атаки се отразяват сериозно на ежедневието на цивилните, предупреждават правозащитни организации, според някои от които тези нападения са военни престъпления.

В резултат на руски ракетни удари стотици хиляди украинци остават без ток.

Войната в Украйна се очаква да бъде във фокуса на разговорите на министрите на външните работи от Г-20 в Делхи в четвъртък. В срещата участва и руският външен министър Сергей Лавров. Според РИА Новости той не планира дискусии с американския държавен секретар Антъни Блинкън в рамките на форума.

Премиерът на Индия Нарендра Моди призова за единство, което да доведе до край на различията около Украйна, заявявайки, че глобалното управление "се е провалило".

"Трябва всички да признаем, че мултилатерализмът днес е в криза", изтъкна Моди в предварително записано изявление при откриването на среща на външните министри от Г-20.

"Опитът от последните години - финансова криза, климатични промени, пандемия, тероризъм и война - ясно показва, че световното управление претърпя неуспех", продължи той.

Нашествието на Русия в Украйна се очаква да е преобладаваща тема в дискусиите между първите дипломати на основните световни сили, посочи вчера пред журналисти индийският държавен секретар по външните работи Винай Кватра.