Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е заложила експлозиви на язовирната стена на водноелектрическа централа в окупираната Херсонска област, предадоха Франс прес и БТА.

"По наша информация агрегатите и язовирната стена на Каховската ВЕЦ са били минирани от руските терористи", каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. Той предупреди, че "в случай на разрушаване на язовирната стена... Севернокримският канал просто ще изчезне". Това би било "катастрофа в голям мащаб", предупреди украинският президент.

А на европейските лидери, събрали се в Брюксел, Володимир Зеленски каза вчера, че Русия превръща енергийната мрежа на страната му в "бойно поле" с атаки, които карат хората да бягат към Европа, съобщи Франс прес. Последиците от това са много опасни, отново, за всички нас в Европа, предупреди Зеленски, който се включи чрез видеоконферентна връзка на заседанието на Европейския съвет. "Русия предизвиква нова вълна на миграция на украинци към страните от ЕС", подчерта той.

Руският терор срещу нашите енергийни обекти цели да създаде максимални проблеми за електро- и топлоснабдяването в Украйна през есента и зимата, така че повече украинци да тръгнат към вашите страни. Държавата-терорист вече влоши социалните условия във вашите държави, но иска да ги влоши още повече като провокира нова бежанска вълна", обърна се Зеленски към европейските лидери.

Каховската ВЕЦ се намира на река Днепър, в район, който е под контрола на руската армия, но не далеч от фронтовата линия, отбелязва АФП.

Представител на назначените от Русия власти в Херсонска област отхвърли твърденията на украинския президент, предаде ТАСС.

"Какъв е смисълът сега Русия да разрушава? Дори от формална гледна точка това са глупости. Това са абсолютни глупости. Първо трябва да се помисли кой има полза от това: само за Украйна е изгодно да унищожи язовира, водноелектрическата централа, за да наруши логистиката, да всее страх и паника, да прекрати възможността за водоснабдяване от Севернокримския канал на територията на Крим", каза Владимир Леонтиев, ръководителят на Новокаховския административен окръг, създаден от Русия в анексираната от нея Херсонска област в Южна Украйна. Той добави, че през последните пет месеца украинските въоръжени сили всеки ден нанасят удари в региона, "и не по десет ракети, а значително повече".

Леонтиев каза, че украинската армия е изстреляла вчера пет ракети по водноелектрическата централа, която се намира на 70 километра североизточно от Херсон по течението на Днепър, предаде Асошиейтед прес.

Руската и украинската армия изглежда се готвят за голяма битка за стратегическото промишлено пристанище Херсон в едноименната област в Южна Украйна, която Русия незаконно анексира и в която вчера въведе военно положение. По данни на окупационните власти от четвъртък са били евакуирани 15 хиляди местни жители - четири пъти по-малко от очакваното, отбелязва АП.

Двама души са били убити, а десет - ранени, при украински обстрел на ферибот в Херсон, каза ръководителят на назначеното от Москва областно "правителство" Сергей Елисеев, цитиран от ТАСС.

По негови данни сред пострадалите има деца и журналисти.

"Характерът на раните показва, че най-вероятно (при обстрела) са били използвани касетъчни ракети "Хаймарс", натъпкани с осколочни елементи за по-голям поразяващ ефект", подчерта Елисеев. Той обясни, че фериботът е изпълнявал курсове и през нощта, за да прехвърли на източния бряг на Днепър колкото се може повече местни жители.

"Убеден съм, че киевският режим е знаел, че това е ферибот" за цивилни, каза Елисеев. Той увери, че на борда на плавателния съд не е имало никакви военни товари и военнослужещи.

Девет човека са били ранени при украински обстрел по Антоновския мост над Днепър край Херсон, предаде още ТАСС, като се позова на представител на регионалната служба за реагиране при извънредни ситуации.

Обстановката в града остава напрегната, призна секретарят на Генералния съвет партията на Кремъл "Единна Русия" Андрей Турчак.

Назначеният от Москва "заместник-губернатор" на Херсонска област Кирил Стремоусов съобщи за четири отблъснати опита на украинските въоръжени сили за пробив към регионалния център.

Твърденията и на двете страни в конфликта не са потвърдени по независим път.

Зеленски призова европейските държави да предоставят на украинската армия по-усъвършенствана система за противовъздушна отбрана и да наложат повече икономически санкции на Русия, за да ограничат възможноститe ѝ за финансиране на войната. "Има допълнителна ескалация на руския терор и това изисква украинци и европейски да предприемем бързи солидарни действия", заяви още той във видеообръщението си.

Украинското предложение за разполагане на международна наблюдателна мисия на границата с Беларус "става все по-актуално всеки ден", подчерта Зеленски.

Украинската армия предупреди днес, че заплахата от руска атака от беларуска територия нараства все повече, отбелязва АФП.

"Нападенията с руските крилати ракети и иранските бойни дронове унищожиха над 1/3 от енергийната ни инфраструктура. Така вече ние не можем да изнасяме ток, за да ви помогнем да запазите стабилността си. А по този начин Русия предизвиква нова вълна от украински бежанци към страните от ЕС. Руският терор срещу енергийните обекти цели да създаде колкото е възможно повече проблеми с електричеството и отоплението на Украйна през есента и зимата, така че колкото се може повече украинци да се насочат към европейските страни", каза украинският президент пред европейските лидери.

7,7 милиона души са напуснали Украйна след руската инвазия на 24 февруари, около 19% от предвоенното население, сочат данните на ООН.

По-рано тази седмица Зеленски каза, че руските атаки вече са разрушили около една трета от украинските електроцентрали, създавайки проблеми с тока и водата на прага на зимата.

Вчера властите в Киев предприеха за първи път ограничения на електроснабдяването в цялата страна.

Президентският съветник Олексий Арестович предупреди, че украинците трябва да бъдат готови за ситуация, в която може седмици и дори месеци наред да няма ток, вода и отопление. Според Арестович сънародниците му ще се справят.