Метежът в Русия и риска от присъствието на "вагнеровци" в Беларус обсъдиха на среща в Киев президентите на Украйна Володимир Зеленски, на Полша - Анджей Дуда и на Литва - Гитанас Науседа. Тя се провежда само ден след като стана ясно, че ръководителят на ЧВС "Вагнер" Евгений Пригожин е вече на беларуска територия, а там се очаква да пристигнат и една част от неговите бойци, според амнистията на Москва.

Зеленски заяви, че получава ежедневни отчети за ситуацията на украинско-беларуската граница и ситуацията е под контрол, съобщи държавната украинска агенция УНИАН. Украинският президент е обсъдил със своите колеги и други въпроси, свързани със сигурността, включително украинската контраофанзива, подготовката за срещата на върха на НАТО, европейската интеграция и предстоящата среща за формулата за мир, добавя агенция Укринформ.

"Вагнеровци има и на временно окупираната територия, те бяха и са в Луганск", каза украинският президент по време на съвместното изявление с колегите му от Полша и Литва.

Същевременно Зеленски напомни, че украинските военни са унищожили повече от 20 000 "вагнеровци" в Украйна, цитира го агенцията. Затова броят на тръгналите в метежа към Москва е бил несравнимо с числеността им на украинска територия. "Затова не мога да кажа доколко ще представляват заплаха на територията на Беларус, но контингентът им там няма да е голям", коментира Зеленски.

Той допълни, че украинските военни и разузнаването му докладват за ситуацията на северната граница. По думите му те смятат, че ситуацията е непроменена и под контрол. "При нас такова нещо, което се случи при тях, на територията на Русия, няма как да стане. Ние имаме все пак мощна и съвременна армия не само на думи", подчерта Зеленски.

В същото време полският президент анджей Дуда заяви, че все пак "вагнеровците" могат да представляват опасност. "Разбира се, че група опитни и добре обучени войници, а такива безспорно се явяват бойците от група "Вагнер", винаги представляват потенциална опасност. Никой от нас днес не знае какви ще бъдат техните задачи в Беларус", коментира Дуда. Той добави, че Полша вече е укрепила границата си с Беларус и продължава да го прави. Дуда подчерта, че НАТО е длъжно да приеме конкретни решения за разполагането на руското ядрено оръжие и "вагнеровците" в Беларус.

Полша и Литва ще направят всичко по силите си да гарантират, че Украйна ще стане член на НАТО възможно най-скоро, каза още полсският президент, цитиран от Ройтерс.

"Ще направим всичко, това да се случи възможно най-скоро", заяви на пресконференция Дуда и добави: "Опитваме се да гарантираме, че решенията, които ще бъдат взети на срещата на върха (на НАТО), ще посочат ясна перспектива за членство, провеждаме разговори по този въпрос с нашите съюзници", коментира той, информира и БТА.

"Русия ще изгуби тази война, никой не се съмнява в това, а ние ще спечелим мира и реална сигурност за нашите народи. Всички заедно, усилвайки един друг, укрепвайки нашия съюз, в частност НАТО, укрепвайки ЕС и нашия общ европейски начин на живот", подчерта Зеленски. Украинският президент благодари Полша за нейната военна, икономическа и хуманитарна подкрепа, както и за приемането на украински бежанци.