Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е обсъдил бунта в Русия в телефонни разговори с лидерите на САЩ, Канада и Полша, предаде агенция Ройтерс. Зеленски е посочил, че събитията в Русия са показали слабостта на режима на руския президент Владимир Путин.

Телефонните разговори се състояха късно в неделя след продължилия за кратко бунт на шефа на наемническата армия "Вагнер" Евгений Пригожин в събота, който повдигна въпроси около властта на Путин на фона на продължаващата украинска контраофанзива на юг и изток, посочва Ройтерс.

Бунтът на Пригожин е най-голямото вътрешно предизвикателство пред което се е изправял Владимир Путин през 23-те години начело на държавата, отбелязва агенцията.

"Ние обсъдихме хода на бойните действия и процесите, които текат в Русия. Светът трябва да окаже натиск върху Русия за възстановяване на международния ред", заяви Зеленски след телефонния разговор с президента на САЩ Джо Байдън, информира БТА.

Зеленски посочи, че с Байдън са обсъдили по-нататъшното разширяване на сътрудничеството в сферата на отбраната с акцент върху оръжията с голям обсег на действие, координацията преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващия месец и подготовката за "Световна среща на високо равнище за мир", предложена от Киев.

Белият дом също съобщи за разговора между двамата президенти.

"Те обсъдиха продължаващата контраофанзива на Украйна, а президентът Байдън потвърди отново непоколебимата подкрепа на САЩ, включително в сигурността, икономиката и хуманитарната помощ", се посочва в изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

В друго изявление Зеленски съобщи, че е обсъдил с премиера на Канада "тревожната ситуация" в окупираната от руснаците Запорожка АЕЦ.

По-рано тази седмица Зеленски предупреди, че Русия обмисля да извърши терористичен акт в централата, включващ изпускане на радиация - нещо, което Москва отрича, припомня Ройтерс.

Джъстин Трюдо потвърди телефонния разговор и написа в Туитър: "Володимир, Канада се е ангажирала да бъде редом до Украйна и да предостави на украинците подкрепата, от която се нуждаят".

Украинският президент е информирал канадския премиер за ситуацията на бойното поле и е споделил украинските оценки за опита за метеж в Русия и влиянието му върху хода на бойните действия, съобщи Зеленски в Телеграм.

"Партньорите на Украйна трябва да дадат принципен отговор, особено на срещата на върха на НАТО във Вилнюс", е посочил още Зеленски.

Лидерът на Украйна направи подобни коментари в изявление и след телефонен разговор с президента на Полша Анджей Дуда, информира Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Канада Джъстин Трюдо също обсъдиха ситуацията в Русия, предаде Ройтерс, като цитира офиса на Трюдо.

"Те обсъдиха развитието на ситуацията със сигурността в Русия, като отбелязаха, че следят отблизо развитието на ситуацията и ще поддържат тясна връзка със съюзниците и партньорите".