Противно на първоначално съобщеното, планираната среща на върха между Европейския съюз и Украйна ще се състои в Киев, а не в Брюксел, заяви украинското президентство, цитирано от ДПА.

Промяната на мястото беше обявена след телефонен разговор между украинския президент Володимир Зеленски и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщава БТА.

На обявената от ЕС среща, планирана за 3 февруари, няма да присъстват лидерите на страните от общността, а само Фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Това беше съобщено от говорител на Мишел през декември.

След като сега стана ясно, че срещата ще бъде в Киев, се слага също така край на спекулациите за възможно ново посещение на Зеленски в чужбина след изненадващото му пътуване до Вашингтон миналия месец.

Самият украински президент пък прогнозира дълготрайна руска атака с дронове.

Русия планира продължителна кампания от удари с ирански дронове, за да изтощи Украйна, каза украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Имаме информация, че Русия планира продължителна атака с дронове Шахед", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

"Тя вероятно разчита на изтощението. Да изтощи нашите хора, нашата противовъздушна отбрана, нашата енергетика", каза той.

По думите му Украйна трябва да "действа и да направи всичко, така че тази цел на терористите да се провали, както всичките им останали".