Новият държавен глава на Украйна Владимир Зеленски планира провеждането на референдум, на който гражданите да се произнесат за формата на преговорите с Русия, обяви завеждащият администрацията на президента на Украйна Андрей Богдан.

"Въпросът за постигане на мирно споразумение с Русия: обмисляме да го изнесем на референдум, така че не само депутатите да гласуват, не само президентът, а народът на Украйна да вземе това решение", заяви Богдан пред телевизионния канал "112 Украйна", на който се позовава агенцията.

По-рано днес президентът обяви, че предсрочните парламентарни избори ще са на 21 юли.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски назначи генерал-лейтенант Руслан Хомчак за началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна на мястото на генерал Виктор Муженко, който заемаше тази длъжност от 2014 г., предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки указ, публикуван в сайта на президентството.

Очаква се Зеленски да смени и някои министри, включително тези на външните работи и на отбраната.

Руслан Хомчак е завършил Московското висше военно командно училище и е започнал офицерската си кариера в Групата на съветските войски в Германия. След разпада на Съветския съюз служи в Сухопътните сили на Украйна. Първото си генералско звание получава през 2011 г. при управлението на Виктор Янукович, когато става началник-щаб на Осми армейски корпус. Допреди сегашното си назначение е бил началник-щаб на Сухопътните сили на Украйна, отбелязва ТАСС.

Зеленски назначи също така днес юриста Андрий Богдан за началник на администрацията си. По времето на президента Виктор Янукович Богдан заемаше длъжността заместник-министър на правосъдието, а след това заместник-министър, отговарящ за антикорупционната политика.

Порошенко на съд за държавна измяна

Държавното бюро за разследване на Украйна възбуди наказателно дело за държавна измяна срещу бившия президент Петро Порошенко. Това съобщиха от пресслужбата на министерството, цитирано от БГНЕС. Причината за разследването е заявление от Андрей Портнов, бивш заместник-ръководител на президентската администрация на Виктор Янукович.

Става дума за събитията от ноември миналата година, когато кораби на украинския флот се опитаха да преминат от Черно море в Азовско море през Керченския проток и бяха задържани от руски граничари. Портнов обвинява Порошенко във факта, че той, като държавен глава, е извършил предателство, като е изпратил моряци в Керченския проток.

"Президентът Порошенко се опита да въведе военно положение в страната. За това той пожертва граждани, украински моряци. Трябваше да осъзнае и да предвиди, че те поне ще бъдат заловени и, най-вече, че те биха могли да умрат. Ние смятаме, че тези действия са извършени в ущърб на националната сигурност", каза Портнов по телевизионния канал Newsone.

Освен обвинението в държавна измяна, делото съдържа и пледиране за "действия, насочени към насилствено изменение или премахване на конституционната система и към изземване на държавната власт" и "злоупотреба на служебно лице с власт или служебно положение".